Trængsel hos gratis gældsrådgivning

Blot en måned efter Forbrugerrådets åbning af gratis gældsrådgivning står mere end 400 på venteliste.

Behovet for rådgivning af forgældede danskere er så stort, at flere hundrede står på venteliste kort efter åbningen af Forbrugerrådets gratis service. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

Sidste forår bevilgede Indenrigs- og Socialministeriet – efter regeringsrokaden blot Socialministeriet – 5,3 millioner satspulje-kroner til Forbrugerrådet til rådgivning af gældsplagede danskere.

For en måned siden åbnede dørene så til den gratis rådgivning, og allerede fra dag ét har der været lange ventelister – især i København.

»Før vi overhovedet åbnede, var der mange interesserede, og i dag har vi 400 mennesker på ventelisten, så efterspørgslen må siges at være stor,« siger Vagn Jelsøe, afdelingschef i Forbrugerrådets Forbrugerpolitiske Center.

I dag har borgere i København, Odense, Aalborg og Esbjerg mulighed for at modtage gratis rådgivning, hvis gælden er vokset dem over hovedet.

Det er dog ikke alle, som er velkomne:

»Nej. Pengene er øremærket de økonomisk udsatte borgere i landet – eksempelvis arbejdsløse. Derfor er vi nu i gang med at finkæmme ventelisten for at finde ud af, om alle kan få gratis rådgivning,« siger Vagn Jelsøe.

Stort behov - ikke penge nok

Han kan allerede nu mærke, at behovet for gratis gældsrådgivning er så stort, at pengene langtfra rækker:

»Problemet er større, end vi havde regnet med. Desværre. Der er virkelig mange, som har brug for hjælp. Derfor kunne vi sagtens bruge flere penge. I flere andre lande er gratis gældsrådgivning da også en decideret offentlig opgave,« siger Vagn Jelsøe.

Forbrugerrådet har foreløbig rekrutteret 85 frivillige til at rådgive økonomisk trængte danskere. Det er både jurister og folk med bankbaggrund, som uden løn bruger en del af deres tid på at hjælpe medborgere ud af en ellers uoverskuelig, økonomisk klemme.

I alt fem organisationer har søgt og fået penge til gældsrådgivning. Ud over Forbrugerrådet drejer det sig om Frelsens Hær, Kristeligt Studentersettlement, Den Sociale Retshjælp i Århus og KFUM.