Træk Cimber-billetten fra i skat

Uheldige Cimber-kunder, der har mistet flybilletter på selskabets krak, kan redde noget af det tabte hjem via selvangivelsen.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De mange uheldige danskere, der tabte penge på fly-billetter, da Cimber Sterling blev begæret konkurs, kan trække billetprisen fra i skat. En ikke særlig kendt lov fra 2010 gør det nemlig muligt at trække tabte krav mod konkursboer fra på selvangivelsen. Det bekræfter Skat over for Berlingske Business. Kunder, der hverken har købt billetterne på et internationalt kreditkort eller tegnet en konkursforsikring, kan derfor se frem til et plaster på såret. Baggrunden er den ændrede kursgevinstlov, som trådte i kraft i januar 2010, forklarer Unni Rise, leder af Skats koncerncenter for Jura og Samfundsøkonomi. "Reglerne i kursgevinstloven betyder, at personer har fradragsret for tab på fordringer erhvervet den 27. januar 2010 eller senere. Det kan for eksempel være personer, der har købt en flybillet, men som ikke får flyrejsen, fordi selskabet går konkurs. I stedet får de et pengekrav – en fordring på konkursboet," siger Unni Rise. Idet det står klart, at kundens fordring - dvs. de penge, kunden har til gode hos Cimber Sterling - ikke vil blive dækket af selskabet, har kunden ret til at trække billetprisen fra i skat. "Det er utvivlsomt, at de personer, der har en flybillet, som de ikke kan få dækket, har en fordring. Og hvis du har tab på en fordring, så har du også ret til fradrag," siger Anders Zitawi, seniorkonsulent i revisionsfirmaet Deloitte. Håbefulde Cimber-kunder kan dog ikke straks anføre tabe på selvangivelsen for 2012. Fradragsretten bliver først en realitet, når det er endelig afklaret, at billetten ikke vil blive refunderet af Cimber Sterling, og det er der først muligt, når konkursboet er endelig opgjort - en øvelse, der kan tage år."Tabet på fordringen kan først fradrages i kapitalindkomsten i det år, hvor tabet endeligt konstateres, det vil som udgangspunkt være i det år, hvor konkursboet afsluttes," siger Unni Rise.

Desuden er det kun tab over 2.000 kr., der giver fradragsret.

"Hvis flybilletten har kostet 1.500 kr. er der ikke fradragsret for tabet. Overskrides bagatelgrænsen på 2.000 kr. er hele tabet fradragsberettiget," siger Unni Rise. Det betyder, at har tre personer købt billetter til under 2.000 kr. hver for sig, får de ikke noget fradrag, men har én af dem langt ud for alle billetter, så den samlede pris overstiger bagatelgrænsen, kan personen, der har betalt, trække hele beløbet fra. "Har en mor eksempelvis betalt flybilletter til hele familien, så gælder det som ét krav, selvom det i princippet er billetter til flere forskellige personer, der hver især koster under 2.000 kr.," siger Unni Rise. Fradragets værdi vil for langt de fleste være på 33 pct. og altså redde en tredjedel af de tabte rejsepenge."Det beskattes som kapitalindkomst, som afhænger af, hvor stor kapitalindkomsten er. Dermed har det en skatteværdi på cirka 33 pct. Det sige, at hvis man har tabt 3.000 kr, så svarer det til at skattevæsenet dækker 990 kr. af tabet, så nettotabet bliver på ca. 2.000 kr.," siger Søren Bech, skatteekspert og partner i PWC.

Det står endnu ikke helt klart, om det er nødvendigt, at henvende sig til kurator og fortælle, at man har tabt penge, før tabet er fradragsberettiget. Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar fra Cimber Sterlings kurator Lisa Bo Larsen.

"Normalt, når man taler konkurs, er der krav om, at du skal anmelde dit krav i boet. Spørgsmålet er, om det er nødvendigt her, når Cimber Sterling ved, hvem kreditorerne er, og har navnene registreret i sine systemer," siger Anders Zitawi.

PWC, hvor Søren Bech er partner, blev ugen før selskabets konkurs udpeget som nyt revisionsselskab for Cimber Sterling. Det er revisionsselskabet KPMG, der har revideret Cimber Sterlings offentliggjorte regnskaber.