Totalkredit risikerer bøde for at vildlede sine kunder

Det lød formentlig tillokkende, da Totalkredit i sin markedsføring for realkreditselskabets fastforrentede lån skrev, at man får »en fast ydelse, som ikke ændrer sig, når renterne gør«.

Men påstanden holdt ikke vand. For da Totalkredit hævede bidragssatserne på sine lån - herunder de fastforrentede - steg ydelsen rent faktisk.

Fredag skal Københavns Byret afgøre, om Totalkredit dermed har benyttet sig af vildledende markedsføring.

Det mener Forbrugerombudsmanden, der i september politianmeldte selskabet.

I reklamemateriale for selskabets lånetilbud hed det desuden om fastforrentede lån, at "med fast rente ved du, hvor høj ydelsen på dit lån er i hele lånets levetid".

Totalkredits direktør, Camilla Holm, har siden givet udtryk for, at formuleringerne kunne misforstås, og de er også siden blevet rettet.

»Produktarkene har ikke handlet om bidragssatser, men om at beskrive forskellene mellem lån med fast rente og lån med variabel rente.«

»Da der betales bidrag på begge typer lån, har der ikke været fokus på at beskrive, at bidraget kan ændres. Det er jeg rigtig ærgerlig over,« har hun tidligere sagt.

Om det er nok til at overbevise retten om, at Totalkredit skal slippe for straf, vil vise sig.

Ellers vanker der måske en bøde. Anklagemyndigheden har dog ikke nedlagt nogen specifik bødepåstand.

Skulle Totalkredit blive dømt, er det ikke umiddelbart noget, der kommer de kunder, som føler sig ført bag lyset, til gode.

Bøden havner i statskassen, og kunderne er henvist til at prøve deres sag ved Realkreditankenævnet.

Her har flere kunder tidligere forsøgt at klage over Totalkredits hævning af bidragssatserne, og markedsføringsmaterialet har i nogle sager også været fremlagt for at forklare, hvorfor kunderne føler sig vildledt.

Indtil nu har nævnet bare fundet det mere væsentligt, at det i betingelserne for den låneaftale, som kunderne har skrevet under på, er anført, at bidragssatserne kan variere.