To millioner risikerer straf for at spare op til pension

Mange danskere ender med at sætte penge til på at indbetale pension. Udspil er på vej, lover minister.

Foto: Bax Lindhardt

København. For to millioner danskere kan det ikke betale sig at spare op til pensionen.

Det viser en analyse, som pensionsselskabet Pensam har foretaget, og som Jyllands-Posten har fået indsigt i.

Årsagen er ifølge Pensam, at pensionskunderne bliver modregnet i folkepension og andre ydelser på en måde, så de mister mere, end de har indbetalt.

- Det er dybt bekymrende, og hvis der ikke sættes ind nu, risikerer vi, at opbakningen til den verdensberømte danske pensionsmodel falder bort.

- Det vil få alvorlige samfundsmæssige konsekvenser, siger Torsten Fels, der er administrerende direktør i Pensam, til Jyllands-Posten.

Pensam foreslår, at man indfører et pensionsfradrag målrettet danskere med lave og mellemindkomster, fordi det er dem, der bliver hårdest ramt af de såkaldte samspilsproblemer.

Hvis de fik et årligt fradrag på 15 procent af indbetalinger op til 50.000 kroner, ville det løse en stor del af problemet.

Spørgsmålet er så, om regeringen er villig til at betale regningen på 7,4 milliarder kroner om året.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) erkender problematikken og varsler - uden at komme med detaljer - at han er på vej med en løsning.

- Det skal vi have lavet om. Vi lancerer et udspil i næste uge, som adresserer problemstillingen, og vi har lyttet til pensionssektorens indspark, siger han til avisen.

Det er hovedsageligt danskere, der skal pensioneres inden for de kommende 10 år, der bliver ramt af problematikken.

/ritzau/