To gange 18 huller for mindre end 300 kroner

En 18 hullers-runde i Danmark koster mere end to på samme dag på golfklub syd for Stockholm

Foto: Janne Höglund.
Læs mere
Fold sammen
Svenske golfbaner har generelt en usædvanlig høj standard, selvom sommersæsonen er kortere end i f.eks. Danmark, og det gælder såvel for mesterskabsbaner som for såkaldte klubbaner.

Til sidstnævnte hører de 36 huller i Nyköping Golfklubb en times kørsel syd for Stockholm, en hyggelig og velorganiseret klub, hvor mange greenfeespillere søger hen, da greenfeetaksten kun lyder på 400 svenske kroner - under 300 danske - pr. dag, uanset hvor mange huller man spiller.

Det er under halvdelen af greenfee-gennemsnittet for én 18 hullers-runde i Danmark.

Udover Vest- og Øst-banen på hver 18 huller råder klubben også over en 6 hullers par 3-bane, Kløveren, så det altså er muligt at spille 42 forskellige huller på en dag. Det skal dog kraftigt pointeres, at forudbestilling af starttider på de to 18 hullers-baner er tvingende nødvendigt, fordi klubbens 1600 medlemmer i højsæsonen står i kø for at svinge køllerne. Det skal også bemærkes, at par 3-banen står til fri disposition for alle uden krav om medlemskab eller golfkundskaber, et populært tilbud, som mange benytter sig af.

Når de mange huller i Nyköping nyder så stor popularitet, skyldes det, at anlægget som helhed kendetegner den frodige og afvekslende svenske natur med større skovområder, mindre trægrupper, enkeltstående træer, klippeformationer, bakker og dale samt åbne vidder med søer og vandløb - alle naturlige forhindringer, der gør hvert hul til en ny udfordring.

Det er sjældent, at to huller ikke ligner hinanden på et 36 hullers anlæg, men dét er faktisk tilfældet i Nyköbing Golfklubb, der ligger på grænsen til Svanvikens Naturreservat fem minutters kørsel vest for Nyköbing - og i øvrigt kun 10 minutters kørsel fra Skavsta Flygplats, der bl.a. beflyves af Ryan Air.

Det betyder, at en del golfspillende forretningsfolk med ærinde i Stockholm slår et slag omkring Nyköping Golfklubb, hvis de har nogle timer til overs ved ankomsten til eller afgangen fra Skavsta.

Katastrofehul

Det er helt sikkert Vest-banen, der udfordrer mest med en velkomponeret blanding af parklignede og åbne huller. Sidstnævnte ligger udsatte for vinden, men belønner til gengæld lange slag, mens parkhullerne bl.a. byder på smalle par 3-huller, som kræver meget præcise slag.

Man husker især hullerne 6, 8, 9 på for-9 og 14, 15 og 16 på bag-9, fordi de enten kan spilles sikkert eller satset. Specielt 9. hul, par 5, med et vandløb langs hele venstre side af fairway og fortsættende på tværs foran en højtliggende green, har forårsaget mange katastrofer på scorekortet. Tre lange og lige slag ligger foran de fleste, og i stableford når mange overhovedet ikke at putte på greenen! Udover 9. hul findes der også vandhazarder på 2., 11. og 13. hul.

Brug for præcision

Øst-banen er en blanding af park- og skov-huller. På parkhullerne, de første ni, kan man finpudse præcision, som man får rigelig brug for på skovhullerne, hvor bolden det meste af tiden skal placeres rigtigt fra teestedet.

Nøglehullerne til en god score er 1., 4. og 8. på for-9 og 12. ,13. og 16. på bag-ni. Ikke mindst er der grund til at nære respekt for 13. hul, par 4, med en sø i venstre side foran green og en bunker i hver sin side af fairway i drivelængde. Hullet anses, meget fortjent, så ét af Sveriges bedste par 4-huller. På 16. hul, par 5, ligger en smal green, omgivet af fem bunkers, gemt bag en stor sø, som opsluger stort set enhver vildfaren bold.

Gæstebudet

Tidligere - da klubben kun havde 18 huller - hed den Ärila Golfklubb, men i forbindelse med udvidelsen til 18 huller i 2005 blev navnet ændret til Nyköping Golfklubb. Det er en lokal mand, Sune Linde, der har tegnet begge baner, som er en blanding af gamle og nye huller. Den gamle Ärila-banes hulforløb findes altså ikke mere.

En gammel kending af professionelle danske spillere som Anders Sørensen, Steen Tinning og Thomas Bjørn er nærmest synonym med Nyköbing Golfklubb. Det gælder Mats Hallberg, som i 1990’erne spillede på European Tour med rimelig succes. Han indgår i dag i klubbens trænerteam - når hans job som kommentator på Viasat Golf tillader det.

I øvrigt er Nyköping en smuk, gammel by - kendt for historien om Kong Birger, der i 1317 inviterede sine brødre, greverne Erik og Valdemar til kroningsgilde, fængslede dem, kastede nøglen til fængselscellen i Nyköbing-åen og lod dem dø. Begivenheden har siden ført til et årligt, meget velbesøgt friluftsspil - »Gæstebudet« - i slottet Nyköbinghus.

Ved Nykøbing-åens udmunding i Østersøen, tæt på Nyköbings centrum, findes i dag en større lystbådehavn med et café- og restaurantmiljø, der tiltrækker mange sejlere, som holder sommerferie i skærgården syd for Stockholm.

Regionen Södermanland, som Nyköping ligger i, er desuden kendt for sine godt 400 herregårde og slotte. Lidt vest for Nyköping, på vejen mod Trosa, findes én af de største perler i den henseende, Nynäs Slott, som blev bygget helt tilbage i 1300-tallet. 

Hovedbygningen fungerer i dag som et museum, der fortæller om slottets beboere og funktioner gennem tiderne. Det var faktisk friherre Erick Gyldenstierna - med familiemæssige relationer til Danmark - der byggede den nuværende hovedbygning i slutningen af det 17. århundrede.