To danskere bag norsk golfsucces

En dansk byggematador og en dansk golftræner har opbygget en blomstrende forretning i en gammel hangar i Oslo.

Indendørs golftræningscentre til brug i vinterhalvåret har aldrig for alvor slået an i Danmark, men det er tilfældet i Norge - pudsigt nok takket være to danskere, golftræneren Ronny Kert, bosat i Vejle, og byggematadoren Benny Korsborg Christiansen, bosat i Oslo.

Sammen har de i den norske hovedstad skabt den største indendørs golfsucces nogensinde i Norge, Fornebu Indoor Golfcenter, i én af de tre tilbageværende hangager fra den forlængst nedlagte Fornebu Lufthavn på Snarøy-halvøen, som siden lufthavnens nedlæggelse har udviklet sig til den norske udgave af Silicon Valley, en eksklusiv samling af Norges førende it-virksomheder.

Norske golfspillere står bogstaveligt talt i kø for at træne i den store, opvarmede hangar, selv om den rummer to gange 30 udslagssteder - i to etager. De tørre tal illustrerer succesens størrelse.

På seks vintermåneder - fra 15. oktober til 15. april - bliver der slået otte millioner træningsbolde, og centeret omsætter i den periode for 16 mio. kr., fordi der også er stor aktivitet på seks full swing- golfsimulatorer, i en gigantisk golfshop og i det varmestueagtige cafeteria. PGA-trænere fra 12 golfklubber i Oslo og omegn er tilknyttet, så medlemmerne af disse klubber kan blive undervist af deres egen klubtræner.

Forklaringen på, at Fornebu Indoor Golf Center er så stort et tilløbsstykke, ligger dels i, at 80.000 af Norges 130.000 registrerede golfspillere bor i Oslo-området, og dels i at der kun findes nogle få andre - og mindre - indendørscentre i eller omkring Oslo. Det betyder også meget, at hangaren altid er opvarmet til 20 grader, så folk kan træne i »almindelig« golfpåklædning. Mange indendørs træningscentre, for eksempel i Danmark, har aldrig fået succes af betydning, fordi det har været for koldt i dem.

Succes med byggeri

Det var i sin tid et tilfældigt møde på en golfbane i Portugal, der førte til, at Ronny Kert og Benny Christiansen blev forretningspartnere.

På grund af nedgangs- tider for byggeriet i Danmark flyttede Benny Christiansen i sommeren 1987 fra Langå til til Oslo for at arbejde som tømrer i et af Norges største byggekonsortier, NP-Byg - fordi han ikke kunne opnå arbejdstilladelse i Australien, som han egentlig gerne ville til. Siden var hans plan at emigrere til USA, men det blev også opgivet, fordi hans kone blev gravid. I stedet faldt valget på Oslo, hvor hans søster en gang havde været au pair-pige.

Han arbejdede i NP-Byg frem til 1992, hvor han skiftede til et andet entreprenørfirma. Det gik imidlertid konkurs, hvorefter han i 1994 stiftede sin egen totalentreprenørvirksomhed, BKC Byg, som siden har blomstret så meget, at den har en årsomsætning på 80 mio. kr. og beskæftiger 28 medarbejdere.

I 2002 fik jeg for første gang en golfkølle i hænderne og blev så bidt af spillet, at jeg hurtigt erhvervede mig det grønne kort til spil på alle baner, fortæller Benny Christiansen.

- Heldigvis blev min kone lige så golftosset på en ferie i Canada, og det førte til, at vi besluttede at fejre min 40 års fødselsdag med en golfferie i Portugal. Her mødte vi under en runde på Quinta de Marinha-banen i Lissabon et andet dansk ægtepar, som vi hurtigt kom på bølgelængde med, og som fortalte os, at de havde en svigersøn, Ronny Kert, der var golftræner.

Ti-årig lejeaftaleDet førte til, at Benny Chri-stiansen og hans kone tilmeldte sig en anden golfferie til Portugal med Ronny Kert som rejseleder og træner.

De holdt efterfølgende kontakten ved lige, og derfor blev Ronny Kert spurgt, om han ville være kompagnon, da Benny Christiansen havde fostret ideen om at indrette én af de gamle Fornebu-hangarer til indendørs træningscenter - i øvrigt efter ved selvsyn at have studeret og testet Copenhagen Indoor Golfcenter sammen med norske golfvenner.

Mindre end end uge efter forespørgslen sad Ronny Kert i flyet fra Billund til Oslo, og han var straks med på ideen, dels på grund af hallens størrelse, 110 gange 110 meter, og dels fordi den kunne opvarmes. Ronny Kert og Benny Christiansen fik dannet et selskab, med deres koner som medindehavere, fundet investorer i Danmark og og udarbejdet en forretningsplan, som kunne godkendes af ejeren af hangaren, IT Fornebu. Resultatet blev en ti-årig leje-aftale med option på yderligere ti år.

Ronny Kert: »Vi investerede omkring seks millioner i projektet, og da vi åbnede i oktober 2004 kalkulerede vi med et økonomisk break even- punkt på gennemsnitligt 100 besøgende om dagen i de seks vintermåneder. Heldigvis viste det sigt, at vi havde været alt for pessimistiske, for allerede fra starten strømmede folk til - mellem 500 og 600 om dagen - og sådan har det været liger siden. Ja, på lørdag og søndage har vi såmænd rundet 1.000. Dertil kommer, at vi arrangerer mange company days, hvor folk enten træner fra udslagsstederne eller spiler kendte baner på simulatorerne.«

Prominente navneI de første tre sæsoner var Ronny Kert, som den golfkyndige, i Oslo mandag-fredag, men allerede i sæsonen 2007-2008 var hans tilstedeværelse ikke nødvendig mere, og det er heller ikke tilfældet i den indeværende - femte - sæson. Kun lejlighedsvis tager han turen fra Billund til Oslo - for bare at konstatere, at det stadig kører, som det skal. Det har just heller ikke formindsket centrets popularitet blandt »almindelige« køllesvingende nordmænd, at Norges tre største professionelle navne, Suzann Pettersen, Henrik Bjørnstad og Marius Thorp, jævnligt træner i hangaren - og at Suzann Pettersen er udnævnt til æresmedlem.

Det er vel at mærke ikke nogen billig sag at træne i Fornebu Indoor Golf Center. 90 træningsbolde koster 90 norske kroner - altså en krone pr. stk - og her er tale om mængderabatpris, idet 30 bolde koster 50 kr. og 60 bolde 75 kr. Til gengæld koster en træningskort til 5.500 bolde »kun« 5000 kr.

En lektion i Swing Instituttet, et avanceret, elektronisk måleapparat, som betjenes af en PGA-træner, løber op i 325 kr. Alligevel omsætter fire faste PGA-trænere hver for over 300.000 kr. pr. sæson i simulatorlektioner. Lejeprisen for at spille en bane på simulator er 150 kr. før kl. 16 og 300 efter kl. 16. Ikke desto mindre rækker de seks simulatorer ikke til efterspørgslen. Hvis den skulle tilfredsstilles, ville der være behov for det dobbelt antal - altså 12.

Fordelagtige tilbudDet har slået mig med forundring, hvor meget norske motionsgolfspillere træner i forhold til danske. Nordmændene træner meget mere om sommeren end danskerne - og fortsætter indendørs om vinteren, hvor kun et fåtal af danskere slår træningsbolde, lyder det fra Ronny Kert, som derfor naturligvis aldrig har fortrudt, at han lod sig engagere i det norske indendørs-projekt fremfor et dansk.

Han og Benny Christiansen har fået flere fordelagtige købstilbud på Fornebu Indoor Golf Center. Selv om de foreløbig har afvist alle potentielle købere, kan det ikke udelukkes, at tilbuddet på den danske guldgrube i Norge en dag bliver så højt, at de ikke kan sige nej.

I øvrigt har Ronny Kert skiftet job i Danmark ved nytårsskiftet, hvor han forlod sin golfmanagerstilling i Comwell Kellers Park Golfklub i Brejning til fordel for jobbet som forretningsfører i Kolding Golf Club. Her har han afløst næsten legendariske Elis Kastrup Nielsen, som efter 13 år selv har valgt at søge nye udfordringer. For Ronny Kert betyder jobskiftet farvel til trænergerningen, idet træningen i Kolding fortsat vil blive forestået af Hans Hermann og Lars Storm.