Tjen en formue på at øge afdraget på boliglånet

KLUMME: Lever du i uvidenhed om dine muligheder for at omlægge dine realkreditlån? Tror du, at omlægning af lån kun handler om rente og bidragsvilkår? Se her, hvor meget der skal til for at komme af med lånet hurtigere, så du kan spare mange renteudgifter i løbet af dit liv. Privatøkonomisk rådgiver Kim Valentin guider dig her.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omlægning af et realkreditlån handler godt nok primært om reduktion af dine rente- og bidragsudgifter. Det kan du gøre ved at omlægge fra en høj rente til en lavere rente, fordi renten er faldet i samfundet, hvis du altså vel at mærke har et konverterbart lån.

Du kan også vælge at omlægge fra en fast rente til en variabel rente, men så skal du tage en øget risiko ind i din privat­økonomi, fordi renten så efter en periode kan stige.

Men hvis du samtidig med omlægningen vælger at reducere løbetiden og dermed øge afdraget på lånet, kan du nogle gange helt fjerne denne øgede risiko. Faktisk vil du så både kunne sænke rente­udgifterne og gøre din privatøkonomi mere sund på langt sigt. Det kræver selvfølgelig, at du har et overskud i din privatøkonomi i form af, at du ikke bruger, hvad du tjener hver måned – og at du har rimeligt faste og stabile indtægter. Men ofte er det meget mindre, end du tror, det »koster« ekstra.

Et større afdrag vil altså øge nettoydelsen, også selv om du reducerer rente og bidragssatser ved omlægningen. Det viser opstillingen i grafikken her til højre. Opstillingen tager udgangspunkt i, at du har et 3,5 pct. fast rente-lån med en oprindelig løbetid på 30 år med afdrag. Lånet er på én mio. kroner, men du kan eventuelt bare gange op eller ned, så det passer til dine egne tal. Herefter beregnes, hvad effekten på nettoydelsen og restgælden vil være, hvis du omlagde lånet nu.

Dersom du har et lån med højere rente nu, vil dit regnestykke bare blive bedre end i tabellen.

Få renters rente-effekten

Som det ses af opstillingen, vil en omlægning til eksempelvis et ti-årigt lån, hvor du reducerer løbetiden med op til 20 år, betyde, at du vil have lidt over 5.000 kr. mere om måneden i nettoydelse på dit lån. Det er nok de færreste, som har råd til det. Men en reduktion af løbetiden med op til ti år koster »kun« 1.000 kroner om måneden, og det vil mange erfaringsmæssigt have råd til. Efter fem år vil restgælden på en sådan omlægning være reduceret med lidt under 100.000 kroner.

Pointen med at se på løbetiden og afdraget, samtidig med at renten falder i samfundet, er, at du hurtigere får en bedre renters renteeffekt ind i din økonomi. Altså jo hurtigere, du afdrager din gæld – jo hurtigere kan du komme i gang med at spare op i frie midler (eller andet gunstigt).

Ovenstående eksempel viser også, at selv om du ikke har råd til at betale mere hver måned, så ligger der en fortjeneste og venter på dig, som har et fast-rente realkreditlån med en obligationsrente på 3,5 pct. eller mere, idet en ren omlægning til et nyt 30-årigt fast rente-lån vil give en lille månedlig fortjeneste – og omkostningerne er tjent hjem allerede efter ca. fem år.

Hvis du på nogen måde er overrasket over ovenstående, bør du nok sætte dig ned og se på dine muligheder lidt mere ind­gående. Principielt bør du mindst én gang om året tjekke dine lån for eventuelle uudnyttede muligheder ved omlægninger. Du skal selvfølgelig ikke gøre noget hvert år, men du skal lige tjekke, hvad der er sket. På den måde vil du erfaringsmæssigt kunne øge din formue betydeligt gennem dit liv.