Tidlig pension kan blive økonomisk mareridt

Det kan slå bunden ud af økonomien i alderdommen, hvis man forlader arbejdsmarkedet før tid uden at være tilmeldt efterlønsordningen, viser en ny analyse.

Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Titusinder af danskere droppede ud af efterlønsordningen, da de som led i efterlønsreformen fik muligheden for i stedet at hæve pengene skattefrit sidste år. Og det kan slå hul i deres økonomi som pensionister, hvis de må forlade arbejdsmarkedet inden pensionsalderen.

Det skriver Politiken på baggrund af en ny analyse, som pensionsselskabet ATP fredag offentliggør i nyhedsbrevet Faktum.

Det er især danskere med lave og mellemstore indkomster, der kan blive ramt, hvis de på grund af sygdom, nedslidning eller arbejdsløshed må trække sig tidligere fra arbejdsmarkedet.

Helt op til 75 procent af pensionsformuen kan ifølge analysen ryge, hvis en lønmodtager må forlade arbejdsmarkedet tre år før pensionsalderen uden adgang til en førtidspension.

Ifølge analysen vil de fleste blive nødt til at leve af den pension, de har sparet op på jobbet.

Læs også: Guide: Her får du det bedste afkast

»Vi kommer til at se en gruppe borgere, der er nødt til at aktivere deres arbejdsmarkedspensioner på forhånd, inden de er blevet pensionister, fordi de ikke har andet at leve af,« siger ATPs analysechef, Ole Beier Sørensen, til avisen.

Regeringen hævede med efterlønsreformen fra sidste år pensionsalderen og forkortede efterlønsperioden for at få danskerne til at blive længere tid på arbejdsmarkedet.

Ifølge Verner Sand Kirk, direktør i a-kassernes brancheorganisation, AK Samvirke, er også det problematisk, at unge ikke »forstår vigtigheden af at tilmelde sig efterlønsordningen eller at spare mere op selv«:

»For det ligger også i tilbagetrækningsreformen, at pensionsalderen stiger betydeligt de kommende årtier. For nogle bliver det en hård grænse at kæmpe sig frem til. I værste fald risikerer man at have brugt hele sin pensionsopsparing, inden man nogensinde når at blive rigtig pensionist«.

Professor Jørgen Goul Andersen fra Institut for Statskundskab ved Aalborg Universitet siger til ATPs nyhedsbrev, at efterlønsordningen ikke er den rigtige løsning for alle, men at der mangler muligheder for at forlade arbejdsmarkedet tidligere end planlagt:

»Vi får brug for noget damage repair for ubrugelige 62-72 årige, som ikke kan få pension, ikke får førtidspension, ikke kan gå på dagpenge i det uendelige, ikke kan gå på sygedagpenge – og måske ikke engang få kontanthjælp, hvis de er gift«.

Læs også: Guide: Sådan får du formuen til at yngle