Ti bud på et billigt forældrekøb

Studietiden nærmer sig for tusinder af unge, og jagten på en studiebolig går ind. Her er ti boliger egnede til forældrekøb, som kan være billigere at eje end at leje.

Foto: Foto: Colourbox

De kan sagtens falde endnu mere. Men efter et fald på op mod en fjerdedel i pris, siden de var på det højeste, er små lejligheder nu i mange tilfælde billigere at eje end at leje. Det har fået forældrenes tegnebøger op af lommerne igen, og ifølge Home er de tidligere så bugnende lagre af lejligheder begyndt at falde.
"Vi har solgt pænt med toværelseslejligheder i april, og vi følger vores budget i maj. Vi er i den situation, at vi faktisk mangler to’ere. Dem kan vi ikke få nok af på Nørrebro. Vi har ingen problemer med at sælge, hvis prisen er rigtig," siger ejendomsmægler Mogens Brask fra Home på Nørrebro og peger på, at det netop er forældrekøb, der trækker salget af de små lejligheder i gang igen.
Cirka 45 procent af hans lejlighedshandler i april var forældrekøb, oplyser han.
På Christianshavn tegner sig det samme billede:
"Vi sælger for øjeblikket flere lejligheder, end vi kan nå at få til salg, og det har betydet, at vores varelager er faldet med næste 30 procent," siger butikschef i Home Christianshavn Jannick Christensen.
Prismæssigt forholder det sig nu sådan, at man for en månedlig ydelse på cirka 4350 kroner kan købe en toværelses lejlighed til 965.000 kroner i København N. En tilsvarende privat lejebolig i området vil koste knap 4800 kroner om måneden - altså 400 kroner mere om måneden, hvortil kommer den løbende opsparing ved køb af en ejerbolig.
Så er ejerboligen ganske vist også finanieret med den mest risikable lånetype med årlig rentetilpasning. Ejerlejligheden bliver 100 kroner dyrere end lejeboligen med et fastforrentet femprocents obligationslån uden afdrag, viser beregninger, som BDO ScanRevision har lavet på baggrund af tre konkrete ejerboliger til salg på Nørrebro samt den gennemsnitlig markedsleje i København N og NV i 2008.
BRF Kredit har også regnet på forældrekøb og konkluderer, at forældre kan finansiere en studenterhybel til poden for under 700 kroner om måneden efter skat blandt andet, fordi prisen på ejerlejligheder er faldet med op til 23 procent det seneste år og renten er historisk lav.
De 700 kroner er beregnet på en konkret salgsopstilling på en etværelses lejlighed på 32 kvadratmeter på Vesterbro i København med en kontantpris på 650.000 kroner og et variabelt forrentet lån. Med det fastforrentet lån bliver den månedlige udgift cirka 1100 kroner.
Barnet får en husleje på cirka 1.900 kroner om måneden beregnet ud fra forældrenes faktiske omkostninger med at finansiere lejligheden og fratrukket boligsikring.
Finansieringen er skruet sammen med et realkreditlån på 80 procent af købsprisen, et boliglån på 15 procent og en kontant udbetaling på de sidste fem procent.
Her er ti bud på billige studenterlejligheder, der er fundet og godkendt af Dinepenge.dk's egen student:

Udsigt over Brønshøj
Pæn 1 værelses med fantastisk udsigt over området.
Pladsen er ikke prangende med 28 kvadratmeter fordelt på en kombineret stue og køkken samt et badeværelse. Men mægleren fremhæver udsigt over den gamle Københavnerforstad Brønshøj og en ejendom med bl.a elevator, dørtelefon, fællesvaskeri og kabel-tv.
Kontantprisen er 350.000.
Næste: Tæt på S-toget

Tæt på S-toget
Tæt på Nørrebro Station har en bank sat denne ejendom til salg med et værelse og et behov for en malerpensel. Lejligheden ligger i nyere ejendom med fjernvarme, termovinuder og hybridnet.
Kontantprisen er 450.000 kroner.
Næste: Tidligere hotel

Tidligere hotel
I et tidligere hotel i Vanløse sælges en lejlighed med entré, badeværelse med brus, stue med nyere gulv og en halvmur, der afskærmer til køkkenet. Ejendommen har fælles vaskeri og brugsret til kælderrum.
Kontantprisen er 475.000 kroner.
Næste: Altan med i købet

Altan med i købet
En solrig altan er slagnummeret for denne studiehybel, der ligger øverst i ejendommen på Amager med Amager Strandpark og metroen inden for kort afstand. Og selv omlejligheden i princippet er etværelses, så har den en alkove i stuen, der kan gøre det ud for soveværelse.
Kontantprisen er 479.000 kroner.
Næste: Swimminpool og solarie ...

Swimminpool og solarie ...
... er ikke det, man forbinder med en studiehybel. Men tæt ved voldene kan denne etværelses lejlighed til under en halv million byde på en del fællesfaciliteter, der også tæller et stort festlokale, fælles vaskeri, kabel TV og gratis parkeringspladser.
Kontantprisen er 490.000 kroner.
Næste: Nye termovinduer

Nye termovinduer
Den nuværende ejer har lige bekostet nye termovinduer i denne Brønshøj-lejlighed med parketgulve og pudsede lofter. Lejligheden ligger tæt ved Brønshøj Torv og dermed også forretninger og offentlige transport.
Kontantprisen er 495.000 kroner.
Næste: Panorama fra 6. sal

Panorama fra 6. sal
En tand længere ude end Brønshøj ligger Husum med denne lejlighed på 6. sal, der skal sælges på panoramaudsigt og godt lysindfald. Vestvoldens grønne områder og et karbad er andre salgsargumenter.
Kontantprisen er 495.000 kroner.
Næste: Sol over Nørrebro

Sol over Nørrebro
En altan samt kort afstand til Nørrebro Station bruges til at sælge denne lejlighed, som til gengæld kræver kraftig istandsættelse. Til gengæld er altanen stor, og der er et rumeligt kælderrum med i prisen.
Kontantprisen er 525.000 kroner.
Næste: Badekar til studenten

Badkar til studenten
Et liggebadekar er der blevet plads til på de 37 kvadratmeter tæt på Vestvolden og med fransk altan, indbyggede skabe og mulighed for kabel TV og bredbånd.
Kontantprisen er 550.000 kroner.
Næste: Fitness om hjørnet

Fitness om hjørnet
500 meter fra Nørrebro station, Nørrebro Bycenter samt flere fitnesscentre kan denne lejlighed desuden byde på et totalrenoveret køkken med god skabsplads samt egen vaskesøjle i badeværelset. Lejligheden er nymalet.
Kontantprisen er 575.000 kroner.