Ti års ratepension er langtfra nok

I gennemsnit lever mænd og kvinder henholdsvis 16 og 19 år, efter de er gået på pension som 65-årige. Og tallet vokser konstant.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forestil dig at stå med et jernhelbred som 75-årig med lyst til livet, rejser og andre oplevelser blot for at konstatere, at udbetalingen fra ratepensionen slipper op, før du kan nå at sige »aktieavancebeskatningslovens bestemmelser om udlodning af likvidationsprovenu fra en investeringsforening«.

Det er hvert år situationen for flere tusinde danskere, fordi de har valgt at få udbetalt pensionen over ti år.

Hos landets næststørste pensionsselskab, PFA Pension, fastholder 80 procent af de 15.000 kunder, som hvert år går på pension, deres oprindelige ratepension med udbetaling over ti år. Og det er billedet de fleste steder, men ti års ratepension er langt fra tilstrækkeligt, for danskerne bliver ældre og ældre.

Tal for Danmarks Statistik viser, at en kvinde, der i dag går på pension som 65-årig i gennemsnit lever yderligere 19 år. For en mand er tallet 16 år, og det er tal, som efter alt at dømme vil stige.

Tallene dækker naturligvis over, at en del danskere bliver ældre end henholdsvis 84 og 81 år. Eksempelvis kan halvdelen af kvinderne se frem til at blive ældre end 85 år, men det samme gør sig gældende for en tredjedel af mændene. Og 26 procent af kvinderne kan se frem til at blive ældre end 90 år mod 14 procent af mændene, og de risikerer altså at løbe tør for penge som 75-årige, hvis de har valgt at få ratepensionen udbetalt over ti år:

»Jeg kan godt være nervøs for, at de bliver overraskede over, hvor meget det egentlig kræver at opretholde levestandarden som pensionist. De får brug for rådgivning om, hvordan de får pengene til at række,« siger Jens Peter Udsholt, chef for PFA Senior.

Endnu flere danskere risikerer at måtte nøjes med folkepensionen og udbetalingerne fra ATP de sidste år af pensionisttilværelsen, hvis den netop vedtagne skattereforms afgifter på usund levevis får os til at leve sundere.