Thomas har fundet en billigere måde at investere sine penge på: Det kan give millioner på kontoen

Ved at skifte til den billigste måde at investere sine penge på kan Thomas Lund få et merafkast i millionklassen på sin pension og opsparing.

Thomas Lund, Copenhagen Search Partners. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad, der er sparet, er tjent, lyder et ordsprog.

Det praktiserer Thomas Lund, som for få år siden lagde både sin egen og firmaets opsparing om til markedets billigste investeringsmulighed – passivt forvaltede værdipapirer der følger et indeks, en råvare eller andet.

Thomas Lund er en af tre ejere, der driver headhunterfirmaet Copenhagen Search Partners. Han har samtidig i en årrække også stået for firmaets interne investeringer, og det var gennem den opgave, at han for få år siden blev opmærksom på muligheden for at investere i såkaldte ETFere.

Det er kort fortalt et værdipapir, der typisk blot følger et aktieindeks og derfor er meget billig i omkostninger.

Som tommelfinger­regel koster de omkring en tiendedel i løbende omkostninger i forhold til en aktivt forvaltet ­aktiefond eller investeringsforening.

Thomas Lund er langtfra nybegynder på ­finansmarkederne:

»Jeg har investeret mere eller mindre hele mit liv – lige fra daytrading til investerings­foreninger. Men jeg er kommet frem til, at der hvor jeg får mest for pengene og bedst kan styre risikoen, det er i ETFere. Så sikrer jeg mig et markedsafkast, og jeg skal bare tage stilling til, hvilken aktivklasse jeg vil ligge i. Om det skal være virksomhedsobligationer, aktier eller eksponering mod guld. Og over for de andre partnere i firmaet behøver jeg så heller ikke at stå på mål for det, hvis Novo lige pludselig falder. Vi får simpelthen markedsafkastet,« fortæller Thomas Lund.

Han har før anvendt en bred vifte af muligheder med alt fra Danske Invest og Nordea Invest til Spar Invest og mange enkeltaktier. Nu bruger han formueforvalteren Miranova til at fordele investeringerne primært i ETFere.

»Jeg investerer også mine egne penge – en del af mine pensionsmidler og frie midler. Så jeg bruger dem til alle tre dele,« siger han.

Miranova har netop offentliggjort en analyse af de skjulte omkostninger i traditionelle investeringsforeninger, og omkostningerne var netop hovedårsagen til, at Thomas Lund for knap fire år siden lagde sine og firmaets investeringer om.

»Jeg har hele tiden været klar over, at der i en investeringsforening er ansat en række mennesker til at investere, og at de skal have en løn for det. Men hvis de ikke slår markeds­afkastet, vil det være dyrere end en ETFer, og over de seneste mange år har det kun været enkelte porteføljemanagere, der har kunnet slå markedet. ETFere tilbyder et markeds­afkast, som du selvfølgelig også betaler lidt for. Men det er en til to procentpoint under det, du betaler i en investeringsforening. Og hvis jeg ganger en til to procentpoint om året op over en 30-årig horisont, så bliver det til mange penge.«

»Det handler også om risiko«

I alt udgør Thomas Lunds private samt firmaets investeringer cirka fem millioner kroner – et par millioner privat og resten i firma- og pensionsregi. Hvis man omregner en besparelse på halvanden procentpoint til et mer­afkast, så vil det over 20 år udgøre 1,73 mio. kr.

»Det handler også om risiko, og du skal bevæge dig ud i højere risiko, hvis du skal have en chance for at slå markedsafkastet. Jeg lever fint med, at der er år, hvor nogle investeringsforeninger slår markedsafkastet. Så risikoen er mindre, og jeg ved, at jeg får markedsafkastet,« siger Thomas Lund.

Lige i øjeblikket er investeringerne fordelt på globale aktier, emerging markets og virksomhedsobligationer, og Thomas Lunds og firmaets afkast ligger i omegnen af seks procent til dato.