Tårnhøj pris på penge i danske banker

Forskellen på ind- og udlånsrenter i de danske banker er langt højere end i resten af Europa.

Regnskabet fra Nordea - med Christian Clausen i spidsen - understreger, at Danmark er et risikabelt lånemarked, og det retfærdiggør den høje danske rentemarginal, mener Finansrådet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Apell/Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det fremgår af en analyse fra Dansk Industri (DI), som viser et voldsomt hop i de danske rentemarginaler det seneste halve år, skriver Børsen.

I Finansrådet mener man dog, at udgifter til bankpakkerne og de generelle økonomiske forhold i Danmark retfærdiggør de højere marginaler.

Både DI og socialdemokraternes erhvervsordfører Orla Hav kræver politisk handling for at få bankerne til at makke ret og sænke marginalerne, men det er en farlig strategi, vurderer professor i finansiering ved CBS Jesper Rangvid.

»Hvis der er objektive og klare beviser for, at danske banker udnytter en situation, hvor konkurrencen ikke virker, til at tage for høje priser, så kan det måske være en god ide med et statsligt indgreb, men det skal være helt klart, at marginalerne vitterligt ikke bare er høje, men for høje. For en fastlåsning af marginalerne hæmmer også konkurrencen,« siger han.

Viceadministrerende direktør i DI Ole Krogh er heller ikke begejstret for at staten skal blande sig i den fri konkurrence, men lige præcis på bankområdet er han villig til at gøre en midlertidig undtagelse, skriver Børsen.

Rentemarginalen for private kunder i Danmark faldt fra 2003 til 2008, da kreditkrisen gjorde det dyrere for bankerne at finansiere sig. I hele perioden har forskellen på ind- og udlånsrenten i de danske banker ligget mellem ét og to procentpoint højere end gennemsnittet i euroområdet, skriver avisen.

Bankernes brancheorganisation Finansrådets forklarer forskellen med, at det danske lånemarked er mere risikabelt end i vores nabolande - for eksempel er halvdelen af nedskrivningerne i den nordiske bank Nordeas seneste regnskab fra Danmark.

"Risikoen ved at låne penge ud i Danmark er simpelthen større, og det betyder, at udlånsrenterne og dermed også marginalen er højere," siger Finansrådets direktør Jørgen Horwitz til Børsen. Og så er det vigtigt at skelne mellem rentemarginalen og den faktiske rente: De danske renter er nemlig faldet - ikke steget - siden finanskrisens indtog.

"Udlånsrenterne er ikke steget. Renterne på udlån er de laveste, der har været de seneste fem år," siger Jørgen Horwitz til Ritzau.

Siden november er renten på nyudlån faldet med omkring tre procentpoint, fremhæver Finansrådet. I Danmark er rentemarginalen imidlertid steget med knap halvandet procentpoint siden sidste sommer, mens det samlede euroområde kun har oplevet en stigning på 0,3 procentpoint. Ifølge Dansk Industris analyse skyldes det især, at udlånsrenten i danske banker ikke er sat lige så meget ned som renten hos Nationalbanken.

Læs også: Bankernes rente kan fortsætte op