Syv ud ti kender ikke deres pensionsalder

Pensionen kommer senere, end vi tror, og især de unge rammer ved siden af, viser undersøgelse.

Kun 28 procent af danskerne rammer rigtigt, når de gætter på deres pensionsalder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er helt styr på, hvornår de kan gå på pension, mener danskerne selv. Men i virkeligheden ved de fleste det ikke, skriver Politiken.

72 procent mener, at de kender deres pensionsalder, men kun 28 procent rammer rigtigt, når man sammenligner med, hvad de ifølge reglerne kan regne med.

Det er især de unge, der rammer ved siden af, viser undersøgelsen, som TNS Gallup har gennemført for Nordea.

»Det er en øjenåbner om, hvor få der har forstået reglerne«, siger forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea.

38 procent siger, at de godt kender deres pensionsalder, men angiver en alder, der er lavere end det, myndighederne aktuelt skønner den til, og seks procent gætter på en alder, der er højere, mens 28 procent svarer, at de ikke ved det.

72 procent i alt giver dermed et andet svar end myndighederne, når de spørges til deres folkepensionsalder.

»De fleste tror, folkepensionen venter henne om hjørnet, men der er længere derhen, end vi tror. Det vil komme som en negativ overraskelse for nogle«, siger Ann Lehmann Erichsen og advarer om, at misforståelserne kan få mange unge til at undlade at tilmelde sig efterløn, fordi de tror, de kan gå tidligt på folkepension.

»Hvis man er ung murer og tror, man kan gå på folkepension som 65-årig, er der en stor forskel til, at man i virkeligheden skal arbejde, til man er over 70 år, hvor man måske ikke længere har ryggen til at bære tunge ting,« siger hun.

Eksperter vurderer ifølge avisen, at når der er så stort forskel på, hvad befolkningen og myndighederne siger om pensionsalderen, skyldes det, at folk har svært ved at gennemskue de seneste års reformer.

Tidligere var pensionsalderen ens for alle, men i fremtiden vil den afhænge af, hvornår man er født, og hvad den forventede levealder er som indført med velfærdsreformen i 2006 og fremrykket med tilbagetrækningsreformen i 2011. »Det er klart, at når man laver reglerne så meget om, er det svært for folk at sætte sig ind i. Det bliver samtidig endnu sværere af, at pensionsalderen kan ændre sig, i takt med at den forventede levealder stiger«, siger seniorkonsulent i Ældre Sagen Claus Blendstrup til Politiken.