Synet af penge øger dit selvværd

Selv om det ikke engang er dine egne penge, kan blot det at tælle en stak pengesedler afhjælpe smerte og styrke dit sociale liv.

Den blotte tilstedeværelse af penge kan løfte dit humør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Jeanne Kornum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klichéerne om penge går på, at penge ikke kan købe dig kærlighed, og at penge kun er papir. Men ny forskning peger på, at penge faktisk kan give dig et skud selvtillid - også selv om det blot er andres penge, du får lov at røre ved.

"Disse forsøg understreger penges magt til at ændre folks opfattelse af selv meget håndgribelige følelser som smerte," siger professor Kathleen Vohs fra Minnesota University til britiske Telegraph.

En gruppe forsøgspersoner, som først havde talt en stak penge, følte mindre smerte end en kontrolgruppe, der stak fingrene i varmt vand uden først at have haft penge mellem fingrene. I et andet forsøg fik én gruppe mennesker lov at tælle penge, inden de blev kastet ud i et computerspil, der på forhånd var fikset, så det efter et kort stykke tid blev umuligt at vinde.

Forsøgspersonerne, som havde pengene i frisk erindring, var tydeligt mindre påvirkede af nederlaget, og de følte også et markant højere selvværd.

Roy Baumeister fra Florida State University mener, at for eksempel jobsøgende skal bruge denne viden til at sætte sig op til samtalen ved at tælle en god håndfuld penge først. Også i nattelivet kan singler drage fordel af denne viden, siger han til Telegraph:

"Måske skulle unge mænd, der går ud for at møde kvinder, starte med at tælle penge. Nu er jeg ikke ekspert i værtshuse, men det vil få mændene til at føle sig stærkere og gøre dem mindre sårbare over for at blive afvist igen og igen."