Syndflod af regler om boliglån på vej

Syv nye forslag fra udlandet sætter det danske marked for boliglån under et alvorligt pres.

En række forslag til nye regler kan lægge hindringer i vejen for det danske realkreditsystem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

Det vælter for tiden ud med nye forslag, der alle vil stramme grebet om dansk realkredit, og som vil gøre det både dyrere og mere vanskeligt at få et boliglån fremover.

Et af de mest vidtgående forslag kommer fra den såkaldte »Basel Komité« under Bank of International Settlement (BIS.) Det forslag er så omfattende, at det kan tage livet helt af de ellers så populære flex-og rentetilpasningslån, som der er udbetalt boliglån for over 700 milliarder kroner af herhjemme, og som lidt over halvdelen af alle danske boliger i dag er belånt med. 

Konkret lægger Basel Komitéen op til, at både banker og realkredit skal have væsentligt mere likviditet og sikkerhed på kistebunden, når de låner penge ud med korte lån med variable renter. Det skal reducere risikoen for, at realkreditten får store tab, og øge sikkerheden i hele den finansielle sektor, så en ny finanskrise får sværere ved at blusse op.

Sikkerhed en måned før

Konkret lægges der op til, at realkreditten skal stille sikkerhed for boliglån én måned før, de udbetales. Den regel vil ramme dansk realkredit yderst hårdt, eftersom de så op til de årlige refinansieringer af flex- og rente­tilpasnings­lån skal stille sikkerhed gennem hele december måned for alle de over 700 milliarder kroner, som den samlede mængde af udestående flex-og rentetilpasningslån udgør.

Det er så store summer, at det i praksis er umuligt, og derfor vil det med stor sandsynlighed betyde, at realkreditten helt må opgive at tilbyde fleks- og rentetilpasningslån med renter, der ændrer sig enten årligt eller efter tre eller fem år.

Basel Komitéen ser et problem i, at realkreditten i dag med rentetilpasningslån lover folk 30-årige lån, som de skal skaffe penge til én gang årligt. Det giver en usikkerhed, da der ikke er overensstemmelse mellem lånets løbetid og fremskaffelsen af kapital.

Men mindst lige så slem er nye såkaldte »solvens 2-regler«, som efter planen skal træder i kraft om få år. Det vil tvinge både pensions- og forsikringsselskaber til at stille ekstra sikkerhed, når de investerer i obligationer med lang løbetid fra realkreditten. Det kan presse renten på de gode gamle fastforrentede lån op.

Stigende bidrag

Samtidig presser andre krav til kapital og solvens også realkreditten lige nu, hvilket allerede har ført til stigende bidrag. Men mere af samme slags kan være på vej, hvor realkreditten for tiden ikke vil udelukke, at der kommer flere stigninger i de bidrag, som alle låntagere – private som virksomheder – betaler som en del af deres lån.

Oven i dette er Europa-Kommissionen også på vej med en række nye forslag, som vil begrænse realkredit­tens muligheder for at låne penge ud i gode tider, efter boligpriserne i en årrække er steget stærkt, og som også vil gøre det dyrere at låne, hvis der er tale om lån, som udgør en meget stor andel af folks indkomster.

Samlet er flere end 100 forskellige tiltag på vej, som skal regulere den finansielle sektor, og som skal skabe et mere stabilt og sikkert system, viser en opgørelse, som Finansrådet har udarbejdet.