Svindlere tømmer tusinder af kreditkort

Bande har udviklet nye metoder til at aflæse hævekort ved automater, advarer politiet.

Nye metoder til at aflæse kreditkort har startet en bølge af svindel med hævekortene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Kathrine Damkjær

En gruppe kriminelle har i disse dage travlt med at aflæse intetanende danskeres hævekort i automater. Det er tredje bølge af denne type avanceret kriminalitet i år på Sjælland, siger politiet.

I weekenden og i mandags konstaterede politiet, at der var installeret spionudstyr på pengeautomater i Roskilde og Køge, oplyser vicepolitiinspektør Jens Møller i Midt- og Vestsjællands Politi.

- Man har placeret udstyr i den sprække, som man stikker kortet i, og man aflæser tilsyneladende også med en falsk plade kundernes tastaturtryk, siger Jens Møller.

- Det ser ud til, at man arbejder med en ny type udstyr, siger vicepolitiinspektøren. Og selv for bankfolk kan det umiddelbart være svært med det blotte øje at se, om de kriminelle har lavet fiksfakserier med en automat.

For tiden er fem personer fra Rumænien varetægtsfængslet i en sag om det fænomen, som kaldes skimming, men de kriminelle har åbenbart haft en flyvende udskiftning, lyder det fra Jens Møller.

I sagen med de fem efterforskes kopiering af over 1.000 hævekort, som både er blevet misbrugt i Danmark og i udlandet - blandet andet i Canada og England.

- Det samlede beløb kan vi ikke sige noget om endnu, men vi er ved at indkredse omfanget af det, siger Jens Møller, der understreger, at efterforskningen er særdeles omfattende. Politifolkene skal kortlægge og dokumentere flere tusinde hævninger, og papirerne hober sig op.

- Det er en stor mængde oplysninger, vi skal have styr på, siger Jens Møller om efterforskningen. I opklaringsarbejdet deltager også Rigspolitiet og Københavns Politi, og betjentene arbejder tæt sammen med PBS og Nordea.

Det er dog ikke i alle tilfælde, at det lykkes for de kriminelle at få fat i samtlige nødvendige oplysninger for at fremstille et falsk kort.

PBS opdager i mange tilfælde uregelmæssigheder, men politiet opfordrer også kunderne til at være opmærksomme på bevægelser på deres konti.  /ritzau/