Svindlere kan tage pant i din bolig

"Den fuldendte forbrydelse," siger ekspert om muligheden for svindel med digital tinglysning af pantebreve.

Retten har ikke pligt til at sende besked til boligejeren om, at der tinglyses et nyt pantebrev i ejendommen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske boligmarked kan blive et tagselvbord for svindlere, når det om godt en måned bliver muligt digitalt at tinglyse pantebreve på tværs af EU. Det frygter to danske boligeksperter ifølge Jyllands-Posten.

Godkendte pantebrevsudbydere som ejendomsmæglere, banker og revisorer kan udstede et pantebreve i en dansk bolig alene ved hjælp af ejerens digitale signatur og CPR-nummer. Derfor advarer professor Hans Helge Bech Thomsen og advokat Olav Villadsen om, at svindlere kan få tinglyst en gældspost i en bolig for at sælge pantebrevet videre - uden at ejeren af boligen nødvendigvis får det at vide.

Hvis pantebrevet for eksempel først bliver opdaget i forbindelse med skifte af et dødsbo, kan der derfor være tale om den perferkte forbrydelse, siger Olav Villadsen til avisen.

Især ældre boligejere med stor friværdi vil være udsatte, advarer Olav Villadsen. svindlerne skal skaffe sig adgang til ofrenes digitale signaturer - for eksempel ved en ændring af en postadresse eller ved at skaffe sig adgang til offerets egen computer. Dermed kommer det til at fremstå, som om det er boligejeren selv, der har fået tinglyst gæld i boligen.

Professor Hans Helge Bech Thomsen fra Aarhus Universitet mener, at der er en betydeligt større sikkerhedsrisiko ved den digitale tinglysning end ved det nuværende papirsystem.

»Selv om der skal en autorisation til, for at man kan få lov til at tinglyse pant, vil kravet næppe være en hindring for svindlere. Og de vil sandsynligvis gøre det i selskabsform med slørede ejerforhold,« siger Hans Helge Bech Thomsen til Jyllands-Posten.

Justitsministeriet skriver i et svar til Folketingets Retsudvalg, at det »principielt set« er muligt, at den digitale signatur kan udstedes til andre end den rette person, og at der ikke er noget krav om, at boligejeren orienteres om et nyt pantebrev.

Alligevel finder ministeriet, at sikkerheden er god nok, fordi svindel vil kræve ofrenes CPR- eller CVR-numre. Desuden vil det være ret let at spore svindlerne, mener ministeriet.