Svindlere aflurer dankortautomaterne

Tusindvis af danskere har på det seneste fået lænset deres dankortkonti for store beløb i udlandet.

Foto: Torben Klint
Tusinder af Dankort-kunder er midt i juleforberedelserne uforvarende blevet økonomiske ofre i den hidtil mest omfattende svindel med kortafluring herhjemme. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Foreløbig har 3000 bankkunder måtte konstatere, at udlændinge med større eller mindre held har forsøgt at lænse dem for sammenlagt betydelige millionbeløb, udbetalt i dollars i USA, Sydamerika og i Afrika.

Samtidig har yderligere omkring 4000 dankortkunder i al hast fået lukket deres kort, fordi deres pengeinstitutter har begrundet frygt for, at også de kan blive ofre.

Ifølge Nets Danmark, der administrerer de godt 3,5 millioner dankort, er svindelen foreløbig koncentreret om en række pengeautomater i Storkøbenhavn og enkelte sjællandske byer. Tyverierne baserer sig på et velkendt trick med at forsyne automater med afluringsudstyr i form af skimmere og minikameraer.

Dataoplysningerne sendes derefter af bagmændene til kontaktpersoner i lande, der ikke som i Danmark har indbygget chips som en ekstra sikkerhed i betalingskort. Derefter er det en smal sag for svindlerne at hæve penge, lige indtil enten de danske bankkunder eller deres pengeinstitutter aner uråd og får kontiene spærret.

Ifølge politikommissær Asger Jensen, Københavns Politi, eksploderede antallet af anmeldelser fra bedragne dankortindehavere sidste weekend:

- Forbryderne har fundet ud af, at der omkring den første i hver måned er rigtig mange penge at hente ved at malke kortene for oplysninger, siger Asger Jensen til Jyllands-Posten.

- Typisk monteres der en skinne indeholdende en kortlæser med gaffatape sammen med et minikamera, der aflæser pinkoden.

- Den slags udstyr kan frit købes over internettet og kan være særdeles svær at opdage for den almindelige, travle bankkunde, siger politikommissæren.

/ritzau/