Svindel med Dankort falder, men ...

... der sker flere forsøg på svindel med falske mails og afluring af pinkoder, viser nye tal for 2011.

Foto: Brian Bergmann
Den gode nyhed er, at færre danskere i 2011 oplevede svindel med deres Dankort. Ifølge nye tal fra Nets Denmark, selskabet bag Dankortet,  blev danskerne udsat for 30 procent færre sager med svindel via deres Dankort i 2011 i forhold til året før. Den dårlige nyhed er, at der er sket en stigning i svindel ved hjælp af afluring af pinkoder og via såkaldt "phishing" - falske mail, der skal aflokke ofret oplysninger, der bruges ved nethandel. Men det samlede beløb, der blev svindlet for, faldt fra cirka 39 til 36 millioner kroner fra 2010 til 2011."Misbrugsopgørelsen for 2011 viser, at det især er antallet af sager med misbrug af Dankort i forbindelse med fjernsalg (internet, postordre og betalingsautomater uden PIN-kode), der er faldet," oplyser pressechef i Nets Søren Winge

Faldet i denne type svindel er på 37 procent. Men misbrug i forbindelse med pengeautomater er steget med en million kroner i forhold til 2010. Nets peger på, at det kan skyldes en stor aktivitet blandt tricktyve, der aflurer danskeres indtastning af pin-koder på barer og cafeer, hvorefter de stjæler og misbruger Dankortet.

I 2011 oplevede seks procent flere danskere, at deres Dankort blev misbrugt, fordi deres kode var blevet afluret - især i Københavnsområdet. Men Nets peger på, at en præventiv indsats fik antallet af denne type svindelsager til at falder i andet halvår af 2011.

De svigagtige ”phishing mails”, som i stigende grad sendes til i både Nets og Visa/MasterCards navn, lokker et stigende antal danskere til at sende personlige oplysninger retur. Søren Winge understreger, at kortselskaberne aldrig beder om personlige oplysninger via en mail og advarer mod at reagere på henvendelser.

Typisk foregår svindlen ved, at kortholderen modtager en e-mail, som opfordrer til at trykke på et link til en falsk hjemmeside, hvor man skal indtaste sine personlige kortoplysninger. Derefter kan den kriminelle bagmand misbruge oplysningerne.

Nets opfordrer til, at denne type mails slettes med det samme. Og hvis man er blevet narret, så bør man kontakte sin bank og få spærret sit kort.