Svigerbørn går meget op i arven

Børnenes ægtefæller er ofte fulde af gode råd om, hvad der skal ske med pengene fra forældrene.

Bag de hyggelige familiefoto skjuler sig ofte den virkelighed, at svigerbørnene tit og ofte har markante meninger om, hvordan deres ægtefæller skal forholde sig til arven. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox

? Vi har været gift i 25 år, og efter at have læst om testamente og skiftet/uskiftet bo har jeg følgende spørgsmål:

Hvad sidder man normalt i, når man bliver gift, og er det kun i tilfælde af dødsfald, at man skal tænke i skiftet/uskiftet bo?

Vi har en svigersøn, som går meget op i arv, og jeg er bange for, at han kan få indflydelse, hvis vi går hen og dør. Vi har en søn og datter og et barnebarn. Vi er begge syge, så vi skal jo nok til at tænke lidt mere over disse ting. Vi sidder i eget hus.

Med venlig hilsen T.

! Når en person dør, skal der skiftes. For ægtefæller med fællesbørn gælder en særlig regel om, at længstlevende kan vælge at sidde i uskiftet bo.

Det forudsætter, at afdøde ikke har haft særeje. Afdødes særeje skal skiftes. Skilsmissesæreje muliggør uskiftet bo, da skilsmissesæreje ved død bliver til fælleseje.

Selv om længstlevende har ret til at vælge udskiftet bo, er det ikke altid en fordel. Den, der sidder i uskiftet bo, forvalter formuen også på førstafdødes vegne, og hvis arvingerne mener, at længstlevende opfører sig økonomisk ufornuftigt, kan det ende med et krav om, at der skiftes. Det kan være uheldigt af mange grunde.

Jeg ser hvert år adskillige eksempler på, at netop svigerbørn inspirerer ægtefællen til at gøre indsigelse mod forvaltningen af uskiftet bo. Mit råd er derfor: Opret et testamente, som sikrer længstlevende den størst mulige arv. Derved gør I det muligt for længstlevende at vælge at skifte frem for at sidde i uskiftet bo.

Med venlig hilsen Allan Ohms, advokat (H) og mediator www.ForumAdvokater.dk

Læs mere på www.forumadvokater.dk: Gode råd om uskiftet bo