Svært og dyrt at købe studielejlighed til sine poder

Jagten på en studiebolig er sat i gang for de mange unge mennesker, der skal begynde at læse efter sommerferien. Selv for de heldige, hvis forældre står klar til at købe en lejlighed, er der udsigt til, at det bliver en kamp. Udbuddet er nemlig skrumpet markant, mens priserne er skudt i vejret.

Antallet af små ejerlejligheder under 75 kvadratmeter er reduceret med en fjerdedel det seneste år, viser en opgørelser fra Realkreditrådet. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Bojesen

Studiestart efter sommerferien får unge mennesker til at valfarte i hobetal mod de store byer og sætter turbo på de såkaldte forældrekøb. Men i år bliver det ekstra udfordrende at finde tag over hovedet til de små poder, viser en ny analyse, som Realkreditrådet har udarbejdet for Berlingske Business.

Lige nu er der omkring 1.210 ejerlejligheder på under 75 kvm til salg i landets fire største studiebyer. Og det er 26 pct. færre end for et år siden.

»Udbuddet af små lejligheder er skrumpet i alle de store studiebyer. Samtidig er priserne skudt markant i vejret det seneste år. Familier på udkig efter en lille ejerlejlighed har derfor ikke helt samme muligheder som tidligere,« siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

I hovedstaden står 761 ejerlejligheder under 75 kvadratmeter til salg, mens der er 281 lejligheder at vælge mellem i Aarhus og henholdsvis 87 og 81 i Aalborg og Odense.

Dykker man ned i tallene for København, er der dog stor forskel på udbuddet i de forskellige bydele. På Vesterbro er der eksempelvis kun 23 af de små lejligheder til salg, hvilket er 33 færre end på samme tidspunkt sidste år.

København S har et noget større udbud med omkring 149 til salg-skilte. Men faktisk er det et markant fald i forhold til 2014, hvor der var sat 253 lejligheder til salg. På Nørrebro er antallet til gengæld det samme - nemlig 93. Men én ting er, hvor mange lejligheder man har at vælge mellem, noget andet hvor man har råd til at købe.

»Der kan være stor forskel på prisen mellem lejlighederne inden for samme bygrænse. Det kan eksempelvis være beliggenheden, lejlighedens stand samt hvilken etage, lejligheden ligger på,« forklarer Ane Arnth Jensen.

På Vesterbro er priserne steget med 34 pct. det seneste år til 45.500 kr. per kvadrater. Det svarer til, at en typisk ejerlejlighed på 60 kvadratmeter nu koster omkring 2,7 mio. kr.

Man kan slippe en del billigere for en lejlighed i København NV, hvor udbudsprisen per kvadratmeter er 26.000 kr. - eller knap 1,6 mio. kr. for en lejlighed på 60 kvadratmeter. For et år siden kostede en tilsvarende lejlighed i Nordvest ca. 1,3 mio. kr. Det største prishop er sket i København SV. Her er kvadratmeterprisen steget med næsten 43 pct. fra 30.600 kr. til 43.700 kr.

(teksten fortsætter under grafikken)

Ifølge Mads Ellegaard, relationschef i ejendomsmæglerkæden Home, hænger de markante prisstigninger på forældrekøbslejligheder blandt andet sammen med, at projektlejligheder i dag udgør en større del af udbuddet.

»De fleste af de nye lejligheder, vi får ind lige nu, er projektlejligheder. De ligger typisk ved havnefronten eller vandet og er med til at trække gennemsnitspriserne op,« siger han.

Faktisk kan der være mange penge at spare ved at overbevise sit barn om at læse i en anden by end København, selvom boligpriserne også er steget pænt i de andre studiebyer.

»Det er stor forskel på, hvor meget små ejerlejligheder koster rundt omkring i landet. Små ejerlejligheder i København sættes eksempelvis til salg til priser, der er ca. dobbelt så høje som i Aalborg og Odense,« siger Ane Arnth Jensen.

For en typisk ejerlejlighed på 60 kvadratmeter står der ca. 2,4 mio. kr. på til salg-skiltet, hvis den ligger i København, mens en tilsvarende lejlighed i Aarhus koster godt 1,7 mio. kr. I Aalborg og Odense er gennemsnitsprisen kun omkring 1,1 mio. kr.

Mads Ellegaard påpeger, at det aldrig har været dyrere end nu at købe lejlighed i København og Aarhus.

»Vores ejerlejlighedsprisindeks for maj viser, at lejlighedspriserne i København det seneste år er steget med 24,7 pct. og på landsplan 16,9 pct. Lige så snart vi får en ny lejlighed ind, bliver den solgt. Generelt har vi solgt 40 pct. flere lejligheder i år sammenlignet med sidste år,« siger han.

Der er dog ingen garanti for, at den vilde fest på ejerlejlighedsmarkedet fortsætter, advarer Mads Ellegaard. På den lidt længere bane kan den seneste tids rentestigninger nemlig meget vel få pilen på prisskiltet til at vende den anden vej, hvis udviklingen fortsætter.

»Mit råd vil altid være, at man skal se på et forældrekøb som en investering i den unges trivsel og mulighed for at have en god studietid - og ikke som en økonomisk investering. I øjeblikket er det vigtigt, at man har fornuften i behold i forhold til prisdannelsen, for det er ekstremt høje priser, vi ser. Man skal også være sikker på, at man har økonomisk råderum til det, hvis renten fortsætter med at stige,« siger han.

Netop de stigende boligpriser har været med til at sætte ekstra skub i forældrekøbene, da mange har oplevet, at friværdien er blevet større i deres egen bolig. Dermed har flere fået råd til at hjælpe deres børn med en bolig, forklarer Mads Ellegaard.