Svært at gå direkte fra fuld tid til pension

Otto Thind gik på pension sidste efterår. Han vil gerne arbejde deltid, fordi det er svært at gå fra at have et hårdt job med mange timers arbejde om ugen til pludselig at lave ingenting.

Otto Thind har tilrettelagt sin pensionisttilværelse i god tid, så de faste udgifter er barberet ned til et minimum. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er svært at gå direkte fra fuldt tryk og mange timer på kontoret hver uge til at sidde stille i sofaen som pensionist. En langsom tiltagetrækning med et deltidsjob og noget af pensionen udbetalt er en god løsning.

Sådan lyder det fra Otto Thind. Han var i mange år direktør i et datterselskab i forsikringskoncernen Codan. Han gik på pension i september sidste år som 63-årig. Han havde oprindelig planlagt at stoppe, når han fyldte 60 år, men blev bedt om at blive tre år mere.

Nu går planen ud på at arbejde lidt ved siden af pensionen med en indtægt på omkring 100.000 kr. om året. Otte Thind har hele tiden vidst, at han ville gå fra, før han nåede alderen for folkepensionen.

»Jeg har haft et job, der bestemt ikke var på 37 timer om ugen. Det var nærmere 70 timer, og det er spørgsmålet om nu at kunne nyde tilværelsen og få noget ud af de penge, man har sparet op til pension. Der er ikke meget ved at spare op til pension og så kun holde få år efter, man har trukket sig tilbage,« siger Otto Thind, der nyder ikke længere at skulle sidde i kø på Køge Bugt motorvejen på vej til arbejde.

»Jeg var glad for at arbejde til det sidste, men også helt klar til at gå af. Det er godt at stoppe, når man føler sig på toppen. Men at gå fra at have så hårdt et job og til slet ikke at lave noget, er heller ikke så rart. Jeg vil stadig gerne arbejde lidt. Jeg har tidligere arbejdet meget i campingbranchen og overvejer at arbejde sammen med en af mine kolleger fra dengang,« siger Otto Thind.

Sparet meget op

Han har flere forskellige pensionsordninger med både en livrente, ratepension, kapitalpension og aldersopsparing. Hans økonomi er nu sat sammen, så der kommer nogle løbende udbetalinger fra de private pensioner. Oveni har han så kapitalpensionerne og aldersopsparingen, som han kan få udbetalt, når der er behov for nogle ekstra penge til investeringer.

Otto Thind er lidt af et dydsmønster, der har haft mulighed for at betale meget ind til pension og også har gjort det. Omkring 20 pct. af lønnen har været afsat til opsparing til den tredje alder.

Desuden er nogle af de frie midler brugt til at købe en ny bil, lige før han gik på pension. Han erkender, at familien skal til at leve for en noget mindre indkomst, end da han arbejdede.

»Når man har en privatøkonomi, hvor man går fra at have en høj indtægt til en noget mindre, gælder det om at have planlagt det i god tid. Vi har nedbragt vores gæld, så de faste udgifter ikke er så høje. Vi har samtidig gjort det, at nogle af vores løbende udbetalinger fra pensionen er blevet aktiveret, men vi har også nogle, som står til senere,« siger Otto Thind, der mener, at pension bestemt ikke er det mest sexede, men at det er godt at have styr på.

»Det er vigtigt at søge rådgivning for at få det lavet på den rigtige måde. Et andet nøgleord er at have sparet nok op til pension. Det er der måske mange, som ikke har. Hvis man kun har pensioner, som strækker sig ti eller 15 år som pensionist, er der ikke meget ved det. Så bliver det ikke så sjovt at leve de sidste år,« siger Otto Thind.