Svært at finde det rigtige

Det var sværere end beregnet at finde den rigtige lejlighed til et forældrekøb for Peter von Halling Laier. Sammen med datteren gik han efter en treværelses lejlighed, og de kan være dyre.

Peter von Halling Laier brugte flere måneder på at finde den rigtige lejlighed til sin datter, der skal begynde at studere i København til august. Foto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næsten et halvt år. Så lang tid tog det, inden Peter von Halling Laier fik forældrekøbet i hus. Nu er købsaftalen skrevet under og en treværelses lejlighed i Nordvestkvarteret i København står klar til datterens indflytning til august.

Sammen med datteren gik Peter Laier på jagt efter et forældrekøb, fordi datteren ikke vil bo på kollegieværelse. Hun foretrak at bo selv, men gerne sammen med en anden. Derfor skulle familie ud at finde en lejlighed med tre værelser.

Resultatet blev en lejlighed på lidt under 70 kvm til en pris i underkanten af 1,5 mio. kr., men Peter Laier lægger ikke skjul på, at øvelsen med at finde lejligheden var sværere, end han havde regnet med.

»Det er svært for unge at finde et godt sted at bo. Med det her køb får min datter mulighed for at bo et sted, hun selv har valgt. Vi har set på mange lejligheder undervejs, men valget faldt på denne her,« siger Peter Laier.

»Det tog længere tid end, vi havde forudset. I begyndelsen var vi mere kræsne, og markedet var nede. Derfor satte vi forventningerne for højt og for konservativt. Men på et tidspunkt skal man have en bolig og ikke bare se på, om man kan spare 50.000 kr. ekstra,« siger Peter Laier, der mener, at markedet for ejerlejligheder i København har løftet sig ganske pænt her i løbet af foråret.

»Priserne er på vej op, så det er ikke helt så oplagt med forældrekøb som tidligere. Det er svært med treværelses lejligheder. De bliver hurtigt dyre. Det er nemmere med et- eller toværelses lejligheder. På dem er prisen mere overkommelige,« siger Peter von Halling Laier.

Kender ikke huslejen endnu

Han er tidligere selvstændig og har en revisor, som også skal hjælpe med at få forældrekøbet strikket rigtigt sammen. Peter Laier vil som udgangspunkt bruge virksomhedsordningen til udlejningen. Den har den fordel, at der er fuldt fradrag på selvangivelsen for renterne på lånet.

Omvendt skal et eventuelt provenu beskattes den dag, familien sælger lejligheden. Peter Laier har endnu ikke lavet det endelige regnestykke for fastsættelsen af huslejen.

»Lejligheden er udelukkende købt for at skaffe en bolig til min datter. Det hele skal bare gå i nul. Huslejen skal være lig renterne på lånet samt de øvrige omkostninger ved lejligheden. Vi har taget et rentetilpasningslån, og det gør, at huslejen kan stige, når renten går i vejret, men det må vi se på hen ad vejen,« siger Peter Laier, der fremhæver, at datteren skal have en regulær lejekontrakt. Det samme skal den person, som også skal bo i lejligheden. Vedkommende er ikke fundet endnu, men han er overbevist om, at det snart sker.

»De får den samme lejekontrakt og skal betale det samme i husleje, for at der ikke opstår nogen problemer,« siger Peter Laier, der ikke har nogen idé om, hvor længe datteren vil bruge lejligheden. Og heller ikke hvad der skal ske bagefter.