Sværere at få et usikret lån

Kravene til lånernen er strammet. Derfor falder udlånet på såkaldte blankolån drastisk.

Foto: Modelfoto: Colourbox. Lån uden sikkerhed er faldet drastisk som følge af finanskrisen.
Læs mere
Fold sammen

Frygten for store tab på de danske forbrugere har fået udstedelsen af nye blanko-lån og kreditkort hos landets finansieringsselskaber til at styrtdykke, skriver Børsen.

Fra fjerde kvartal 2007 til første kvartal 2009 er antallet af nye lån uden sikkerhed faldet med 40 pct. fra mere end 1,5 mia. kr. til lige knap 1 mia. kr. Det viser statistik fra brancheforeningen Finans og Leasing.

Men på grund af stor medlemstilgang er faldet dog reelt meget større, forklarer direktør i Finans og Leasing Christian Brandt.

»De sidste par år er der kommer flere selskaber med i foreningen, så udlånet er relativt større. Så det at vi ser en nedgang i forhold til året før, selv om der er kommet flere selskaber med, det er tegn på en ret kraftig opbremsning i sektoren,« forklarer Christian Brandt.

Blankolån dækker over usikrede lån, som forbrugere bl.a. kan få via finansieringsselskabernes hjemmesider og over telefonen. Kunderne bliver vurderet ud fra en række kriterier som indkomst og anden gæld og får som regel svar inden for 15 minutter.

Hos GE Moneybank, der er en af de største udbydere af denne type lån, har man strammet op på kravene til låntager, så langt færre danskere nu får ja til at låne til fladskærmen eller ferien, fortæller finansdirektør Henrik Fich.