Sværere at få boliglån hos realkreditten

De store prisfald på boliger og friværdier, der fordufter med ekspresfart, får nu realkreditten til at stramme op for långivningen.

Cheføkonom Ulrikke Ekelund fra BRFkredit: "Vi har strammet skruen lidt. Folk skal have lidt mere på kistebunden end før." Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Claus Bjørn Larsen

Pengene hænger ikke løst på træerne mere. Tidligere gad realkredittens rådgivere knap nok mødes med kunder, som ønskede at låne i friværdien for at bygge et nyt køkken. Nu er der mødepligt, og privatøkonomien gennemgås med en lup.

Samtidig skal folk kunne fremvise langt større rådighedsbeløb end før for at få adgang til et lån hos realkreditten.

Krav om et møde

Realkredit Danmark strammede for en måned siden betingelserne for at få lån:

»Tidligere har vi ikke krævet møder med vores kunder, som havde et ønske om at låne penge i deres friværdi, så længe grænsen på 80 procent for helårsboliger og 60 procent for fritidsboliger ikke var overskredet. Sådan er det ikke længere. Nu kræver vi et møde, hvor vi går kundens samlede økonomi igennem, før vi bevilger et lån,« siger cheføkonom Elisabeth Toftmann Asmussen fra Realkredit Danmark.

Samtidig har de strammet kravene til kundernes rådighedsbeløb.

»I dag siger vi, at en familie med to børn skal have et rådighedsbeløb på 14.000 kroner – 9.500 kroner til de to voksne og 2.250 kroner per barn. Tidligere krævede vi 12.300 kroner. Det er et udtryk for, at fødevare- og oliepriser er steget markant i forhold til sidste år, og det derfor er dyrere at leve,« siger Elisabeth Toftmann Asmussen.

Læs også: Fare for alvorlig bolignedtur

Danske Bank-koncernen, som Realkredit Danmark er en del af, har også strammet op på deres udlån til boliger.

Tidligere var det muligt for kunder at afdrage den sidste del af lånet, som ikke kunne tages i realkreditinstituttet, over 30 år. I dag er det snævret ind til ti år.

Samtidig har banken skærpet synet på, hvad danskerne har råd til:

»Tiden er en anden end for bare et par år siden. Priserne er steget, og derfor er vores krav til en families rådighedsbeløb strammet tilsvarende. Du kan sige, at vi har et skærpet syn på, hvad folk har råd til. Vi mener, det er det eneste ansvarlige – ellers risikerer vi at stå med kunder, som ikke har råd til at sidde i deres hus om kort tid,« siger Danske Banks pressechef Jonas Torp.

Kræver mere på kistebunden

Også BRFkredit har strammet kravene for størrelsen af kundernes rådighedsbeløb:

»Hvor meget kan jeg ikke sige, for det er meget individuelt. Men vi har strammet skruen lidt. Folk skal have lidt mere på kistebunden end før, hvis de beder om et lån. Men det er lige så meget, fordi der er en masse andre omkostninger, herunder madpriserne, som er steget. Men vi mener ikke, at vi har ført en usund kreditpolitik tidligere. Vi kræver nu bare lidt ekstra polstring og et lidt større rådighedsbeløb end før,« siger Ulrikke Ekelund, cheføkonom i BRFkredit.

Læs også: Københavns-området har det største prisfald

Nykredit er det eneste realkreditinstitut, som Berlingske Business har talt med, der ikke har fundet det nødvendigt at skærpe kravene til deres kunder.

Afdelingschef i Nykredit, Michael Ager Carlsen, siger, at de ikke har ændret på hverken lånegrænser eller rådighedsbeløb.

»Alt er business as usual på det område,« siger han.