Surt boligmarked godt for unge

Førstegangskøbere får flere og flere penge mellem hænderne efter boligudgifter, fordi både renter og priser falder.

For førstegangskøbere bliver de økonomiske udsigter lysere og lysere i takt med de faldende priser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Claus Bech

Det er ikke så skidt, at det ikke er godt for noget. Ordsproget gælder i høj grad for boligmarkedet, der har ligger underdrejet i månedsvis med stagnerende salg, faldende priser og bugnende hylder hos mæglerne.

For en bestemt gruppe på boligmarkedet bliver de økonomiske udsigter lysere og lysere i takt med de faldende priser. Sammen med de rekordlave renter på især variabelt forrentede lån har de købere, der bevæger sig ud på markedet for første gang, nemlig udsigt til at have et langt større rådighedsbeløb efter boligomkostninger, end da priserne var på det højeste og boliger blev revet væk ved første fremvisning.

Nykredit har for Dinepenge.dk beregnet, at rådighedsbeløbet for førstegangskøbere i øjeblikket kan være op til godt en tredjedel over det rådighedsbeløb, de ville have haft efter udgifter til en ny ejerbolig for et par år siden.

”Og der er måske udsigt til et endnu højere rådighedsbeløb i løbet af 2009 og 2010,” vurderer chefanalytiker i Nykredit Thomas Kyhl med henvisning til blandt andet de fortsat faldende renter.

Etårige realkreditlån med variabel rente kan i øjeblikket optages med en rente på 3,4 procent, mens et fastforrentet lån over henholdsvis 20 og 30 år koster en rente på cirka 4,8 og godt 5 procent.

Da boligfesten var på sit højeste i 2006 var rådighedsbeløbet for en familie, der for første gang køber en lejlighed, nede på knap 17.000 kr. i gennemsnit. Men ved indgangen af 2009 er beløbet steget med godt 20 procent til 20.500 kr.

Desuden viser tallene, at der er store regionale forskelle. Tendensen er kraftigere i de områder, hvor først prisstigningerne og senest prisfaldene har været størst. I Københavns by har førstegangskøbende familier i perioden fået 37 procent mere at gøre godt med efter boligomkostninger – svarende til 5.500 kroner om måneden.

Modsat har førstegangskøbere i de fleste steder i provinsen kun fået etcifrede procentstigninger i deres rådighedsbeløb over de seneste par år. Et enkelt sted – på Bornholm – er rådighedsbeløbet for købere af lejligheder endda blevet mindre.
Men beregningen skal tages med et gran salt, da der handles et begrænset antal lejligheder på Bornholm.  

Den samme udvikling har gjort sig gældende for købere, der går efter en villa. Specielt i København, Nordsjælland og Østsjælland har lavere huspriser og renter medført, at nybagte huskøberes rådighedsbeløb nu er omkring 20 procent højere end i starten af 2007.

”I starten af 2009 har vi desuden været vidne til et rentefald, der sammen med lavere boligpriser betyder, at vi med stor sikkerhed vil se en yderligere stigning i førstegangskøberens rådighedsbeløb i 2009,” siger Thomas Kyhl og peger på, at boligkøberne med skattereformen har fået afklaret de skattemæssige rammebetingelser som boligejer.

Udsigt til skattelettelser i 2010 tæller også på plussiden for potentielle købere på boligmarkedet.

Men usikkerheden om udviklingen på boligmarkedet og den generelle økonomiske situation vil fortsat få en del boligkøbere til at holde både kuglepen og penge i lommen i 2009, vurderer Thomas Kyhl.

De helt unge og de ældre: De store lettelser i førstegangskøbernes økonomi sætter sig også spor i ejendomsmæglernes statistikker. De unge førstegangskøbere holder sammen med ældre købere salget af boliger i gang, viser en opgørelse af boligsalget hos Nybolig i årets første to måneder
Kædens rundspørge blandt godt 200 mæglerbutikker viser, at det er små ejerlejligheder, villaer i den billige ende af prisklassen, andelsboliger og håndværkertilbud samt liebhaveri, der er skrevet slutsedler på i årets første to måneder.

”Det karakteristiske er, at i januar og februar er det singler, unge par med og uden børn og seniorer, der har udgjort den største del af køberne. Hertil kommer, at der solgt en del boliger, som trænger til en kærlig hånd - de såkaldte håndværkertilbud,” siger Nyboligs kommunikationschef Eva Nørgaard Petersen.

Mæglerkæden har også indtryk af, at køberne er økonomisk forsigtige og ikke forkøber sig. De går efter mindre eller billigere boliger, så de er sikre på, at økonomien efter købet hænger sammen, vurderer Eva Nørgaard Petersen.

”Danskerne holder igen under finanskrisen og konsekvensen er, at der er væsentligt færre købere til boliger i prisklassen fra 2 til 2,5 millioner kroner,” siger hun.

Læs også:

Sådan bliver din rente

Sådan omlægges din rente

LÆS MERE