Suk over slikafgift

Danskere med usunde vaner kan godt gå i gang med rydde skabsplads. Det gælder nemlig om at handle stort ind, før afgifterne stiger efter nytår.

Køb hellere en ekstra pose slik og en cola, hvis du alligevel skal i kiosken efter smøger. Danskere med usunde vaner kan nemlig se frem til at hive tegnebogen længere op af baglommen, når den nye skattereform træder i kraft 1. januar. Reformen skal forsøge at dreje danskerne imod en sundere livsstil ved at hæve afgifterne.

Skattereformen hæver afgiften på slik, chokolade og is med 25 pct. Det betyder, at en almindelig slikpose på 200 gram bliver 71 øre dyrere. Ifølge chefkonsulent Kasper Baldvinsson fra Retail Institute Scandinavia kan det få danskerne til at flytte fokus fra de søde sager:

»Der vil altidvære et marked for slik, men der er ingen tvivl om at omsætningen vil falde. Men det kan være, at der vil være nogle producenter eller grossister, der formår at gøre frugt til et lækkert alternativ.«

Hver dansker spiser i gennemsnit 14 kg ost og 1,9 kg smør hvert år. Men der er udsigt til tyndere osteskiver fremover. Fra 2010 kommer der en ekstra afgift på 25 kr. per kg fedt i mejeriprodukter.

Hensigten gik op i røg

Der er lagt op til et klassisk nytårsforsæt, når prisen på en pakke cigaretter stiger med tre kr. Når den værste nytårsbrandert er sovet ud, venter Sundhedsstyrelsen, at afgifterne vil medføre et fire pcts. fald i forbruget. Da Tyskland indførte højere afgifter, fik det dog ikke den effekt. Tobaksindustrien valgte nemlig at lægge 19 cigaretter i hver pakke, så prisen var stort set den samme, og den psykologiske skræmmeeffekt ved en højere pris udeblev.