Studerende får hård konkurrence i boligjagten

Tusindvis af unge får i disse dage besked om, hvilket studie de er optaget på. Når det er sket, plejer en vild boligjagt at bryde løs, hvor mange forældre køber lejlighed til deres børn. Men i år er interessen fra mere almindelige købere også stor, så konkurrencen bliver hård.

Foto: Maria Hedegaard

Interessen for at lave forældrekøb af lejligheder har aldrig været større end nu. Men interessen for at købe lejligheder blandt andre og mere almindelige købere som par, singler og seniorer, er også hastigt stigende, og derfor udgør forældrekøb en aftagende del af det samlede lejlighedsmarked.

Det viser en analyse fra ejendomsmæglerkæden Home her kort før højsæsonen for forældrekøb sætter ind.

De studerende får i disse dage besked om, hvilket studie de er optaget på, og så går den vilde boligjagt for mange.

»Men forældrekøb fylder mindre i markedet i år, end vi har set tidligere,« siger relationschef i Home, Mads Ellegaard.

Årsagerne til at forældre og børn flokkes om at købe lejlighed, og dermed sætter rekord for forældrekøb i år, er ifølge Mads Ellegaard flere:

»Den lave rente, stigende friværdier og en fornyet optimisme er væsentlige forklaringer. Men den mest jordnære forklaring er selvfølgelig, at der bliver sat rekorder i studieoptag år efter år - og de mange studerende har brug for et sted at bo. Her er forældrekøb et stærkt alternativ til lejemarkedet og kollegieværelserne,« siger Mads Ellegaard.

Selv om priserne er steget, så kan forældrene takket være den lave rente fortsat finansiere købet billigt, så omkostningerne er på niveau med de seneste ti års gennemsnit. Salget af lejligheder til forældre er steget støt år for år og med hele 11 procent ind til videre i år. Men alligevel er det blevet overhalet af andre købere som kærestepar, singler og seniorer.

»Der er solgt op mod 40 procent flere lejligheder, hvorfor efterspørgslen og konkurrencen om lejlighederne er øget kraftigt,« siger Mads Ellegaard.

Når antallet af forældrekøb – trods pæn stigning - ikke kan følge med den samlede vækst i interessen og antallet af handler fra andre boligkøbere i byerne skyldes det blandt andet, at den generelle urbanisering er mere markant end væksten i antallet af studiepladser.

Det er i højere grad også familier og ældre, der flytter til og rundt i byerne i takt med, at deres boligbehov ændres, samtidig med at interessen for livet i storbyerne er stigende. En del af de befolkningsgrupper, der tidligere flyttede ud af byerne, bliver altså ved med at skabe lejlighedshandler inden for bygrænsen. Dermed bliver det i mindre grad de studerende og unge, der via forældrekøbene står for bolighandlerne.

I første halvår af 2015 var hver syvende lejlighedshandel på landsplan et forældrekøb. For to år siden var det hver femte.

Ifølge Realkreditrådet står der lige nu omkring 800 ejerlejligheder på under 75 kvm til salg i København og på Frederiksberg, og det er 26 pct. færre end for et år siden.