Strid om skatten på de dyreste boliger

De dyreste boliger er havnet midt i en politisk krydsild i de aktuelle forhandlinger om boligskatten.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Her ønsker De Konservative og Liberal Alliance at lette skatten på de mest værdifulde ejendomme, mens Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Radikale trækker i den anden retning, skriver finans.dk.

»Det er en urimelig forskel, at man straffer folk, bare fordi de bor et bestemt sted eller i et bestemt hus,« siger skatteordfører Brian Mikkelsen (K).

I princippet skal boligejere i dag betale 1 pct. i skat af de første 3 mio. kr., som boligen er værd. Al værdi derudover beskattes med 3 pct. Regeringen vil sænke satserne til 0,6 og 1 pct. Samtidig foreslås det at hæve grænsen, så den høje skat først skal betales, når ens bolig er dyrere end 6 mio. kr.

I praksis er mange boligejere indtil nu gået fri, fordi ejendomsværdiskatten har været fastlåst i kroner og øre siden 2002. Det ophører efter 2020, hvis regeringens udspil vedtages.

En fuldstændig afskaffelse af den højere skat vil udløse en skattelettelse på ca. 8.000 kr. for et hus til 10 mio. kr., viser et regeringsnotat. Det vil i alt koste 100-150 mio. kr.

Det er »meget billigt« for at slippe af med et »betydeligt misundelseselement« i boligskatterne, mener finansordfører Ole Birk Olesen (LA).

De Radikale vil undersøge tiltag, så de rigeste boligejere »forgyldes lidt mindre«.

Socialdemokratiet har samme fokus.

Skatteminister Karsten Lauritzen siger:

»Vi lytter selvfølgelig til partiernes ønsker. Her er noget, der trækker i begge retninger. Derfor kan man ikke udelukke, at man kommer til at skrue på grænsen i op- eller nedadgående retning.«

Ifølge Skatteministeriet ventes den høje skat at gælde for omkring 15.000 private ejerboliger ligesom i dag.