Strammere kapitalkrav rammer afkast

De danske pensionsselskaber har i årevis kæmpet en hård kamp for at overholde rentegarantierne på pensionsopsparinger, og det bliver ikke nemmere med strammere krav til pensionsselskabernes økonomiske polstring.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pensionsselskaber skal ikke kun skaffe det højst mulige afkast til opsparerne. De skal også overholde de rentegarantier, som de i årtier har lovet kunderne.

Al erfaring viser, at man får det bedste langsigtede afkast ved at investere i bl.a. aktier og ejendomme, men det er også den type investeringer, der svinger mest i pris. Eksempelvis faldt danske aktier sidste år næsten 40 pct.

Pensionskasserne har i snart mere end ti år forsøgt at investere i andet end traditionelle obligationer for at være sikre på at kunne leve op til garantierne. Problemet er bare, at deres timing har været elendig.

I slutningen af 1990erne kastede pensionsselskaberne sig frående over aktieinvesteringer, hvilket gik helt galt efter dot-com boblen bristede i år 2000.

Samtidig begyndte obligationsrenterne at styrtdykke, så pensionsselskaberne fik problemer. Faktisk stod en stor del af branchen i 2002 og 2003 på randen af at være insolvente.

Aftaler for milliarder

Løsningen blev at indgå aftaler for hundredevis af milliarder kr. med store udenlandske finanshuse. Aftalerne kan sammenlignes med, at man modtager renten på en 30-årig realkreditobligation og betaler renten på en fleksobligation.

Det sikrede, at pensionskasserne kunne betale, hvad man havde lovet kunderne, og i de følgende år blev det oven i købet en gylden forretning, fordi der blev en stor forskel mellem hvad pensionskasserne modtog og hvad de skulle betale.

Dermed blev der igen råd til at investere i aktier og ejendomme, som på sigt giver et bedre afkast.
Det betyder ikke nødvendigvis højere renter for kunderne, for til gengæld for garantien kan pensionskasserne lægge penge til side i gode år, så de kan betale renterne i dårlige år. Det er bonusreserverne, som tilhører kunderne, men som de ikke nødvendigvis kan se på deres pensionsopgørelse.

Problemet er bare, at priserne på aktier og ejendomme svinger mere end obligationsrenter, så pensionsselskaberne skal have råd til at tage store tab og samtidig holde løfterne over for kunderne.
2008 blev et rigtigt rædselsår, hvor pensionsselskaberne tabte 70 milliarder kr., og det rundbarberede bonusreserverne, der faldt fra 249 milliarder kr. til 152 milliarder kr.

Grøn, gul og rød

For at holde øje med pensionskassernes sundhedstilstand indførte Finanstilsynet i sommeren 2001 tre »trafiklys« - grønt, gult og rødt.

Grønt lys var for selskaber, der havde økonomisk polstring til at håndtere meget store tab på obligationer, aktier, ejendomme og andre investeringer. Gult lys var for dem, der kunne håndtere større tab, og rødt lys var for dem, der havde så få reserver, at de var tæt på kanten. I midten af 2002 var 6 ud af 74 pensionsselskaber i rødt lys, og 45 i gult.

I efteråret 2008 var pensionsselskaberne igen i problemer, og en af konsekvenserne var, at Finanstilsynet ganske enkelt sløjfede det gule lys, så man i dag kun kan være i grønt eller rødt lys.
Problemet for pensionskasserne er, at en del formentlig ikke vil have råd til at have ret mange aktier under det skrappere »rødt lys«-scenarie og derfor bliver tvunget til at investere mere sikkert.
»Hvis stramningen bliver gennemført, vil det betyde, at man får et advarselssignal tidligere, og at man tidligere mere aktivt skal tage stilling til de markedsrisici, man løber i forhold til den kapital man har,« siger kontorchef Per Plougmand Bærtelsen fra Finanstilsynet.