Stort fald i antallet af millionærkommuner

For bare få år siden skulle man tjene mere end én million kroner for at købe et hus i hele 16 af landets kommuner. Nu er det tal faldet til fem.  

Frederiksberg topper på listen over landets dyreste kommuner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl

Prisen på huse er over de senere år faldet så meget, at det kun er nødvendigt med en millionindtægt for at købe en villa på 140 kvadratmeter i fem af landets kommuner. Det gælder endda hvis der ses på en familie, som står helt uden opsparing. For to år siden skulle man op over én mio. kr. i årlig indkomst for at få ejerbolig i 16 af landets kommuner, viser en optælling fra Home.
De fem millionærkommuner, der er landets i særklasse dyreste boligområder, er: Frederiksberg, Gentofte, Rudersdal, Hørsholm og København.

Hvis den gennemsnitlige friværdi i boligerne lægges til, og der ses på situationen for en typisk anden- eller tredjegangskøber, er slet ingen af Danmarks 98 kommuner nu millionærkommuner. Den gennemsnitlige friværdi er på ca. én million kr., og den sum betyder, at der kan købes bolig for én mio. kr. ekstra – uden højere husstandsindkomst. I de mest velhavende kommuner er den gennemsnitlige friværdi endda oppe på to mio. kr.

»Antallet af millionærkommuner er faldet markant. Det fortæller noget om, hvor meget priserne er røget ned  – især omkring hovedstaden, hvor de dyreste villaer er. Samtidig har danskerne fået flere penge, for lønningerne er steget, skatten er sat ned og finansieringen er væsentligt billigere end for blot få måneder siden, da renten er faldet,« siger Niels H. Carstensen, kommunikationschef i Home.

Et bytteforhold
Ikke alle husstande har nødvendigvis en millionindtægt, selv om de bor i en af de fem kommuner. De købte, før huspriserne for alvor begyndte steg i 2000, eller måske har de fundet sig et af de gode håndværkertilbud.
»En typisk lejlighed koster fra 1,6 til 1,8 mio. kr. på Frederiksberg, og her er det nødvendigt med en langt mindre husstandsindkomst typisk fra 550.000 til 600.000 kr.,« siger Niels H. Carstensen.

Mange spekulerer over, om boligpriserne skal op eller ned. Men for eksisterende boligejere er det prisforholdet mellem den gamle og den nye bolig, der er vigtigt. Så hvis man er på vej op i markedet til en dyrere bolig, er det en fordel nu, mens det er en ulempe at bevæge sig nedad. Folk kan typisk låne 3,5 gange mere, end de tjener om året (gode indkomster). Familier med lavere indkomster kan typisk låne to gange indkomsten, oplyser Home.