Storm af klager over vurderingen

Ti gange så mange danskere er sure over deres ejendomsvurdering i forhold til sidste gang.

45.030 boligejere har klaget over den seneste ejendomsvurdering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne er utilfredse med deres ejendomsvurderinger som aldrig før, og der bliver fuld tryk på papirarbejdet i vurderingsankenævnene i den kommende tid. I alt 19.356 sager er blevet sendt videre fra Skat over til ankenævnene i forbindelse med vurderingerne fra efteråret 2007.

Det er ti gange så mange sager, som ankenævnene skulle behandle  i forbindelse med den forrige vurdering, der blev foretaget tilbage i andet halvår af 2005. Det viser tal, som Skat har lavet for Dinepenge.dk.

Vurderingsankenævnet er anden instans i forbindelse med en klage over en ejendomsvurdering. Det kommer ind i billedet, hvis Skat og klageren ikke kan blive enige om en given vurdering.

Ankechef Bent Madsen mener, at det solide antal klager til ankenævnene skyldes, at vurderingerne blev lavet i oktober 2007, mens de danske boligejere først fik dem i hænderne i foråret 2008. Og i løbet af det halve år begyndte priserne på ejerboligerne at falde ganske drastisk.

Priser faldet

»De mange klager skyldes først og fremmest, at folk mener, at de umuligt kan sælge deres hus til vurderingen. Derfor er de utilfredse, men de fleste glemmer, at priserne faldt i tiden, mellem vurderingerne blev lavet, og de blev sendt ud til folk,« siger Bent Madsen.

Læs også: 120.000 skylder mere end boligen er værd

»Hertil kommer, at nogen måske frygter, at skattestoppet bliver ophævet. På grund af skattestoppet betyder den højere vurdering umiddelbart ingenting. Men hvis skattestoppet bliver fjernet eller ændret, kan den seneste ejendomsvurdering få en betydning,« siger Bent Madsen.

Svært at få ret

Tallene fra Skat viser, at der i alt var 45.030 klager over den seneste ejendomsvurdering. Det har fået Skat til at arbejde på højtryk, og ved indgangen til det ny år var der kun 971 sager, der manglede at blive behandlet.

De små 20.000 sager, der er gået videre til vurderingsankenævnene, svarer til 43 procent af klagerne. De sidste 24.703 sager blev afgjort i enighed mellem Skat og klageren. – Enten fordi klageren har accepteret den forklaring, Skat er kommet med, eller fordi Skat har givet sig. Skat har ikke tal på, i hvor mange tilfælde klageren endte med at få ret.

»De som har klaget, fordi de generelt føler, at vurderingen er for høj, får kun ret af Skat i meget få tilfælde. Hvis folk derimod kan pege på noget konkret ved deres bolig, som gør, at de skal have en lavere vurdering, sker det i langt flere tilfælde, at de får ret, uden at sagen behøver at gå til vurderingsankenævnet,« siger direktør i Skat, Jens Perch Nielsen.

Ved vurderingen i 2005 modtog Skat 9.400 klager. De 2.200 blev overgivet til vurderingsankenævnene. Det svarer til omkring en fjerdel af sagerne.