Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det kan koste alt mellem 1.500 og 11.250 kroner at få efterset sin privatøkonomi af en uvildig økonomisk rådgiver. Det viser en rundringning til ti uafhængige økonomiske rådgivere, som Politiken har foretaget.
Prisforskellen afspejler sig også i timepriserne, der svinger vildt.
Hvor det hos Finanshuset Fredensborg koster 2.250 kroner for en times uvildig råd om pension, boligøkonomi og lønkontoen, så slipper du med 750 kroner hos Debitum i Vester Skerninge lidt vest for Svendborg.
Problemet er dog ikke så meget de store prisudsving, men mere det, at det i praksis kan være meget svært at vide, hvad du får for dine penge, mener professor i finansiering Carsten Tanggaard fra Aarhus Universitet.
»Det er lidt ligesom at gå ud og købe et produkt, som man ingen anelse har om. Der kan sagtens være nogle fantastiske rådgivere imellem, men du kan også risikere at få en rigtig dårlig oplevelse. Så længe der ikke er nogen brancheforening eller vedtagne standarder, vil jeg dog være skeptisk ved at stole alt for meget på deres råd«, siger han til Politiken.
Ikke desto mindre er branchen for uvildig økonomisk rådgivning i hastig udvikling.
Det skyldes dels en utilfredshed med den rådgivning, som banker og realkreditinstitutter tilbyder, dels at danskerne generelt interesserer sig mere for deres privatøkonomi.
I Finanshuset Fredensborg, der topper med en timepris på 2.250 kroner, mener man, at det generelt er let for kunderne at se værdien af deres rådgivning.
Direktør og stifter Kim Valentin fortæller, at der ved et økonomisk sundhedstjek laves en opstilling af den eksisterende økonomi og forbedringspotentialet. På den måde kan kunderne let se, hvor mange penge de kan spare ved at følge Finanshusets råd.
Når det mere handler om at skabe sikkerhed i økonomien, kan det dog være sværere at bevise fortjenesten, fortæller Kim Valentin.
»Vi prøver at måle på kolde fakta. Men der er nogle sager, hvor det mere handler om at kunne sove godt om natten«.