Store penge at spare med eurolån

Den korte eurorente er faldet betydeligt på det sidste, og det gør det igen attraktivt for danskere at optage boliglån i euro - hvis de ellers tør.

Den danske krone er tæt bundet til euroen, men der er altså en teoretisk risiko forbundet med at optage lån i euro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto: John McDougall/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Renten på korte boliglån udstedt i euro er raslet ned på det sidste. Det skyldes en række lidt mere tekniske forhold, men det betyder, at der lige nu er op mod 7.000 kroner at spare om året før skat, hvis man tager et flex- eller rentetilpasningslån på én million kroner uden afdrag i euro i stedet for i kroner.

Den rene lånerente på eurolån er således nu nede under to procent, mens renten på et tilsvarende lån i kroner er oppe på 2,65 procent.
Ikke for private

Økonom i Nykredit, Jens Lieutenant Pedersen, siger at lån i euro ganske rigtigt ser attraktive ud lige nu.

»Man kan spare omkring 400 kroner om måneden efter skat på et eurolån uden afdrag til én million kroner. Er der tale om lån med afdrag, er besparelsen på omkring 160 kroner om måneden,« siger Jens Lieutenant Pedersen.

»Men det er trods dette ikke noget, vi anbefaler til private. Vi har lige haft en finanskrise, som viser, at der er en risiko forbundet med at have lån i en andre valutaer, end den danske krone,« siger han.
ERM2-samarbejdet

Den danske krone er dog bundet til euroen inden for det særlige ERM2-samarbejde. Det tillader kun, at kronen svinger med 2,25 procent på hver side af en aftalt centralkurs, der hedder 746,038 kroner for 100 euro.

I praksis har kronen dog været holdt inden for et meget mindre bånd, og selv under finanskrisen har kronen ligget ganske tæt på centralkursen over for euro. Til gengæld har Danmarks Nationalbank i en periode været presset til at hæve den danske rente for at beskytte kronen mod salgspres udefra. Derfor var renten i Danmark i en periode 1,75 procentpoint højere end i euroområdet. Men dette rentespænd er nu bragt ned til 0,55 procentpoint.

Rent teoretisk er der dog en fare for, at kronen på et tidspunkt falder over for euroen. Skulle det ske, bliver værdien af gæld udstedt i euro større. Der skal dog ske meget dramatiske ting herhjemme, før kronen presses ud af ERM2-samarbejdet. Vi vil nærmest kræve, at Danmark i en længere årrække havde en markant dårligere økonomisk udvikling med højere inflation og større offentlige underskud, end de 16 euro-lande. Men de senere år har det nærmest stik modsatte været tilfældet. Den danske økonomi har klaret sig bedre end den europæiske.

Det er blandt andet efter, at Den Europæiske Centralbank (ECB) har tilladt, at korte danske obligationer udstedt i euro, nu kan bruges som sikkerhed for lån hos ECB, at renten er faldet. Det har nemlig øget bankernes interesse for at købe denne type danske obligationer, hvilket har presset kursen op og renten ned.

Men ECB har på det sidste også presset det generelle renteniveau ned. Det er sket ved at stille meget store lånefaciliteter til rådighed for bankerne i ubegrænset omfang i ét år til en rente på bare én procent.

Eurolån udgør nu over 30 procent af det samlede realkreditlån til de personligt ejede virksomheder. Det fremgår af Nationalbankens månedsstatistik for realkreditinstitutterne. Det er det højeste niveau, siden eurolån kom til i slutningen af 1990'erne.