Stor stigning i groft skattesnyd

Lysten til at forsøge at skjule indkomster og formuer er tilsyneladende stigende.

"Finanskrisen gør simpelthen, at det er blevet sværere at opretholde illusionen om, at alt går lige efter bogen," siger Peter Nørregaard fra Skat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox

Skrothandlere, der snød med moms- og skattebetalingen, misbrug af udlændinge som sort arbejdskraft, skjulte penge- eller boligformuer i fjerne lande og vinsmugleri i stor stil.

Antallet af politianmeldelser på grund af en stærk mistanke om grov skattesvig eksploderede i 2008.

Årets første tre kvartaler resulterede således i 102 flere skattesvigssager hos politiet end i hele 2007. Nærmere bestemt 304 mod 202, viser tal fra Danmarks Statistik.

Snyderi for mere end 100.000 kroner fører automatisk til en politianmeldelse. Men grov skattesvig drejer sig ofte om kriminalitet, hvor myndighederne afslører snyd for større millionbeløb hos selvstændige erhvervsdrivende eller højt lønnede privatpersoner. Blandt andet derfor er strafferammen for forbrydelsen på helt op til otte års ubetinget fængsel.

-Tendensen med flere politianmeldelser skyldes to årsager. Groft skattesvig har i 2008 været et særligt indsatsområde hos Skat. Og så går udviklingen desværre imod, at den her type kriminalitet tager til. Både nationalt og internationalt, siger chefkonsulent Peter Nørregaard fra Skat.

Mere bedrageri

Danmarks Statistiks elektroniske database Statistikbanken, som registrerer anmeldte forbrydelser i Danmark, viser også, at de første tre kvartaler i 2008 bød på ekstraordinært mange bedragerisager. Dem var der 4222 af i de første ni måneder af 2007 mod 4669 i den samme periode i 2008.

Chefkonsulent Peter Nørregaard fra Skat vurderer, at udviklingen imod mere økonomisk kriminalitet er blevet forstærket af de seneste års højkonjunktur og nu finanskrisen.

-Det er nemmere at gå i gang med at begå skattesvig og bedrageri, når samfundsøkonomien har det rigtig godt. For så er bankerne og investorerne mere villige til at risikere deres kapital. Og det er blandt andet det, der begynder at vise sig i statistikkerne nu. Finanskrisen gør simpelthen, at det er blevet sværere at opretholde illusionen om, at alt går lige efter bogen. Derudover bliver incitamentet til at begå økonomisk kriminalitet selvfølgelig større efterhånden, som man bliver mere og mere presset, konstaterer Peter Nørregaard.

Læs også: Her er de nye fradrag og skattesatser