Stor prisforskel på at eje og leje i de større byer

Nye tal viser, hvor meget det koster at eje i forhold til at leje i de fire største byer. Der kan være op mod 4.500 kr. om måneden i forskel på en treværelses lejlighed på 85 kvm i København, afhængigt af om man køber eller lejer. Også i Aarhus. Aalborg og Odense er der store besparelser at hente.

Der kan være flere tusinde kroner at spare om måneden ved at vælge en ejerlejlighed frem for en lejebolig i landets største byer, viser beregninger fra Home og Realkredit Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du kan spare flere hundrede tusinde kroner ved at købe en ejerlejlighed frem for at bo til leje til markedspris, hvis du bliver boende i mindst fem år. Sådan lyder konklusionen i en stor prissammenligning fra ejendomsmæglerkæden Home, realkreditselskabet Realkredit Danmark og boligformidlingssiden Boligportal.dk.

Ifølge beregningerne er det markant billigere at eje end at leje i alle de fire største byer. Men især i København kan det være gunstigt at købe en bolig frem for at betale markedsleje. Her er en gennemsnitlig treværelses ejerlejlighed på 85 kvm hele 41 pct. billigere end en tilsvarende lejelejlighed.

Det giver en gennemsnitlig besparelse på 4.500 kr. om måneden, hvis køberen vælger et F3-lån. Går man i stedet efter et fastforrentet 30-årigt 2 pct. lån,  er besparelsen på 15 pct. - eller 2.650 kr. om måneden.

De lave renter gør forskellen

»Guleroden er de lave renter, der gør det meget billigt at eje sin lejlighed. Og endda markant billigere end en lejlighed fundet på det private lejemarked,« siger relationschef i Home Mads Ellegaard.

Omkostningerne ved at bo til leje er baseret på de aktuelle lejepriser trukket fra Boligportal.dk. Det er dermed ikke et udtryk for, hvad en gennemsnitlig lejelejlighed på 85 kvm koster i de pågældende byer, men et øjebliksbillede af lejemarkedet her og nu.

Skal man ud og finde en bolig, er det derfor et udmærket pejlemærke for, hvad man kan få for pengene. Og her viser tallene altså, at de historisk lave renter har gjort det billigere at købe end at leje.

»Det er en voldsom ændring i boligøkonomien, vi har set på ganske få år, hvor vi er gået fra, at ejerlejligheden før finanskrisen var dyrest at bo i til at være klart billigst – og det på trods af at priserne er steget meget de seneste tre år,« siger Mads Ellegaard.

Mindst 1.000 kr. at spare

Over fem år kan besparelsen løbe op i mellem 57.000 kr. og 271.000 kr. afhængigt af, om man køber en lejlighed i Odense eller København. Og om man vælger 2 pct. lånet eller et F3-lån - forudsat at fleksrenterne forbliver på det nuværende niveau.

På månedsbasis er der mellem 1.000 kr. og 4.500 kr. at hente i de forskellige byer. Der er ikke taget højde for den fremtidige prisudvikling på boligmarkedet, da det er umuligt at forudsige. Derfor skal man være opmærksom på, at det hele kan blive vendt på hovedet, hvis der f.eks. kommer en ny økonomisk krise, der får boligpriserne til at styrtdykke.

Teksten fortsætter under grafikken.

»En ejerlejlighed kan både falde og stige i pris over tid, og det er en risiko eller gevinst, der ikke er med i beregningerne,« siger Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

Årsagen til, at prisforskellen på de to boligformer over en femårig periode bliver så stor, er, at huslejen for en lejelejllighed bliver reguleret op årligt, mens udgifterne ved at have en ejerbolig bliver mindre år for år, fordi renteudgifterne er låst og udhules af inflationen.

»Lejeudgifterne stiger over tid, mens ens udgifter til ejendomsværdiskat og lån udhules over tid ved uændrede renter eller ved det fastforrentede lån,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Dyrt at flytte

Uanset om man vælger en ejerbolig eller en lejebolig, skal der en stor pose penge på bordet ved overtagelsen. Som køber lægger man typisk en udbetaling på mindst fem pct. af  boligens værdi, mens det er almindeligt, at man som lejer skal  smide et depositum og forudbetalt leje svarende til seks måneders leje.

Hvis man har en kort tidshorisont på eksempelvis et år eller to, vil det som regel bedst kunne betale sig at vælge en lejebolig, da det er mere fleksibelt.

For man skal huske, at en ejerlejlighed skal sælges igen - og det kan være en betydelig udgift for ejeren, med mindre den er steget meget i værdi. Man skal derfor helst beholde den i mindst fem år, hvis man vil sikre sig, at der er et pænt råderum til at betale for at sælge lejligheden igen.

Men der er også omkostninger forbundet med at flytte fra en lejelejlighed, da der ofte vil være et krav om istandsættelse. Og det kan hurtigt æde ens depositum op.