Stor opbakning til billigere sommerhusbelåning

Regeringens forslag om at gøre det billigere at låne til et sommerhus bliver mødt med åbne arme blandt et flertal af boligkøberne, viser ny undersøgelse fra ejendomsmæglerkæden Nybolig. Kun ti procent synes, at det er en dårlig idé at hæve lånegrænsen fra 60 til 75 procent.

Dan kongsted, 52 år, har netop købt sommerhus i Rågeleje. Det har han gjort ud fra en forventning om, at regeringen gør det billigere at låne til fritidsboliger. Han har primært købt huset for at bruge det og øge sin livskvalitet - ikke for investeringens skyld. Men han tror, at en øget belåningsgrænse vil få priserne til at stige. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Regeringen har lagt op til, at det fra næste sommer bliver muligt at finansiere op til 75 procent af et sommerhus med realkreditlån mod 60 procent i dag. Forslaget bliver bakket op af 56 procent i en undersøgelse, som ejendomsmæglerkæden Nybolig har foretaget blandt 1.200 boligkøbere. 12 procent synes, at det er en delvis god ide, mens ti procent svarer »nej« og de sidste 22 procent »ved ikke«.

»Der har været mange forslag på boligområdet det seneste års tid, men dette er et af dem, der nyder virkelig stor opbakning blandt boligejerne,« udtaler Thomas Hovgaard, presseansvarlig i Nybolig, i en pressemeddelelse.

Forslaget om billigere sommerhusbelåning blev sparket på banen af erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen (V) allerede sidste sommer. I første omgang kom det med i den daværende Venstre-regerings turismeudspil fra september. Her var der lagt op til at gøre det muligt at finansiere op til 70 procent af et sommerhus med realkreditlån mod de nuværende 60 procent.

Men da Venstre i slutningen af november slog sig sammen med de Konservative og Liberal Alliance, blev der skruet en ekstra tak op, så man nu vil hæve lånegrænsen til 75 procent. Og ifølge Torsten Schack Pedersen er det formentlig kun et spørgsmål om tid, før det bliver realitet.

»Det er min helt klare forventning, at det træder i kraft fra 1 juli,« sagde han for et par uger siden til Berlingske Business.

Ved at hæve den såkaldte belåningsgrad fra 60 procent af sommerhusets værdi til 75 procent vil det rundt regnet blive omkring 1.100 kroner billigere om måneden at låne til køb af et sommerhus til en million kroner. Det viser tidligere beregninger, som Realkredit Danmark har foretaget for Berlingske Business. Belåningsgraden for, hvor stor en del man må finansiere med realkreditlån, er 80 procent for ejerboliger med helårsstatus.

Nybolig forventer, at øget belåning vil kunne få flere til at realisere drømmen om et sommerhus. Og at der dermed vil komme mere gang i sommerhussalget i de områder, hvor det er gået i stå.

»Kun ti procent angiver aktivt, at de synes, at det ikke er en god ide. Det må derfor betragtes som et forslag, der vil være populært at gennemføre. I Nybolig er vi heller ikke i tvivl om, at forslaget vil have en positivt effekt med flere solgte sommerhuse. Det er nemlig de sidste penge, der ofte gør den store forskel, når man skal finansiere et sommerhus. Med ekstra ti eller 15 procent som reakreditlån tror vi, at der er mange, der vil ende med at gøre alvor af deres måske parkerede sommerhusplaner,« lyder det fra Thomas Hovgaard.