Stor forvirring om ATPs pensioner

Pensionsgiganten ATP skriver i en årsopgørelse til en kunde, at pensionen er forhøjet med to procent, selv om den forventede udbetaling falder. Forvirret?

ATP kalder et fald i den forventede årlige pensionsudbetaling på 173 kroner for en stigning på to procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man kan beskylde pensionssektoren for meget, men ikke for at være letforståeligt og overskuelig.

Pengetanken ATP, der skal sikre os alle en lidt bedre tilværelse som pensionister, gør heller ikke meget for at bidrage til danskernes forståelse af deres pension.

En nordjysk kunde har i længere tid forsøgt at få ATP til at komme med en forståelig forklaring på, at pensionsgiganten kalder et fald i den forventede, årlige udbetaling på 173 kroner for en stigning på to procent.

Stigningen var et fald

For det er, hvad ATP oplyser i et brev sendt til kunden. Her står: »Din pensionsoversigt viser, hvor meget du har indbetalt, og hvor meget du kan forvente at få udbetalt, når du fylder 65 år. Din pension er igen i år forhøjet med to procent.«

Dejligt, tænkte Lars Kalsen fra Nordjylland, men ak. En gennemgang af årsoversigten fra ATP viste det stik modsatte – Lars Kalsens forventede pensionsudbetaling er faldet med 173 kroner.

Pensionsbranchen er godt nok kendt for at være kreativ – eksempelvis registrerer nogle selskaber visse omkostninger som afkast – men ligefrem at kalde et fald for en stigning?

En af landets førende pensionseksperter, aktuar Jørgen Svendsen, kan godt forstå, at nordjyden er forvirret over brevet fra ATP:

»Det ser højst mærkværdigt ud. Hans pension er nedjusteret, og trods en verden med finansiel uro tegner ATP alligevel  et lyserødt billede og skriver, at hans pension er forhøjet,« siger Jørgen Svendsen.
ATP erkender, at formuleringen kan misforstås, men slår fast, at Lars Kalsens pension faktisk er vokset med to procent.

Pensionskassen med 4,4 millioner kunder opererer nemlig med to forskellige tal – den forventede pensionsudbetaling og den garanterede. Og det er den garanterede, som er forhøjet med to procent.

Et bevidst valg

Men i oversigten skriver I om den forventede udbetaling. Og den er jo ikke steget med to procent, men faldet halvanden procent. Er det ikke forvirrende?

»Jeg kan forstå, at Lars Kalsen har draget den konklusion, at der er uoverensstemmelse mellem de to tal. Men jeg er ikke sikker på, at ATP skulle have formuleret det anderledes,« siger matematisk direktør i ATP, Chresten Dengsøe.

Han understreger, at brevet er testet på adskillige personer inden udsendelsen netop for at undgå misforståelser og afviser, at den almindelige dansker lader sig forvirre over opgørelsen:

»Det er et bevidst valg, at vi gør det på den måde. Vi har tidligere oplyst både den garanterede pension og den forventede pension, og det forvirrede langt flere,« siger Christen Dengsøe.

Den nordjyske kunde, Lars Kalsen, holder dog fast i, at ATPs opgørelsesmetode er misvisende:

»Helt bogstaveligt skriver ATP til mig, at min opsparing er steget to procent, men med tal viser de, at den er faldet halvanden procent. Det er altså uforståeligt i min verden,« siger Lars Kalsen, projektleder, cand. scient. & HD i Økonomi, der bakkes op af en af landets førende pensionseksperter, Jørgen Svendsen.