Største dyk i mere end seks år: Så meget er priserne på ejerlejligheder faldet

Årets tredje kvartal har budt på det største prisfald på markedet for ejerlejligheder siden 2011. Det fremgår af Finans Danmarks netop offentliggjorte boligmarkedsstatistik.

Priserne på ejerlejligheder er faldet i årets tredje kvartal, viser nye tal fra Finans Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Michael Jensen

Mange indehavere af ejerlejligheder har efterhånden vænnet sig til, at friværdien bare vokser og vokser. Eksempelvis er en typisk lejlighed på 85 kvadratmeter i København i dag omkring 3,5 millioner kroner værd. Men nye vinder blæser på denne del af boligmarkedet.

Flere statistikker har i de seneste måneder peget i samme retning. Nu sættes der streg under tendensen. Seks år med stigende priser på ejerlejligheder er brudt. Tredje kvartal 2018 bød på prisfald. Det viser boligmarkedsstatistikken fra Finans Danmark.

Helt præcis er priserne på ejerlejligheder faldet med 1,2 procent i årets tredje kvartal, når man ser på landsgennemsnittet. Boligøkonom Mikkel Høegh fra Jyske Bank påpeger, at det er det største fald på kvartalsniveau siden 2011.

»Det kommer imidlertid ikke som en overraskelse, da vi har set prisfald i andre og hurtigere statistikkilder,« skriver han i en kommentar til tallene.

Kvadratmeterprisen faldet fra 41.094 til 40.616 kroner

I København by er priserne – ligesom på landsplan – faldet med 1,2 procent til 40.616 kroner per kvadratmeter. Dermed er en gennemsnitlig lejlighed på 85 kvadratmeter blevet godt 40.000 kroner mindre værd i tredje kvartal sammenlignet med andet kvartal 2018.

På årsniveau er der dog stadig tale om stigende priser, omend det er på et andet niveau, end boligejerne har været vant til. Mens ejerlejlighederne på landsplan er steget 3,1 procent, er de steget 2,5 procent i København by.

»Der er kommet væsentligt flere ejerlejligheder til salg, særligt i København, og det er formentlig en medvirkende årsag til, at priserne på ejerlejligheder stiger langsommere end før,« udtaler Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark, i en pressemeddelelse.

Hun henviser til, at antallet af ejerlejligheder til salg er steget med 17,3 procent det seneste år. Det er især drevet af et stigende udbud i København by, hvor der er kommet 30,8 procent flere til-salg-skilte at vælge mellem.

Mikkel Høegh forklarer, at det høje udbud af ejerlejligheder har betydet et skift fra sælgers til købers marked, hvilket presser priserne ned. En del af forklaringen er de såkaldte »god skik«-regler, der trådte i kraft 1. januar og har til formål at begrænse andelen af risikable lån. Og det rammer i højere grad ejerlejlighedspriserne end huspriserne, påpeger boligøkonomen.

»Det store udbud hænger også sammen med, at der i en periode er blevet bygget rigtigt mange boliger. Boligbyggeriet halser typisk bagefter udviklingen på boligmarkedet. Det betyder, at der lige nu tilgår mange nye boliger til et marked, der har svært ved at absorbere det. Præcis som når man har banket på bunden af en ketchupflaske. Pludselig svømmer tallerkenen i ketchup,« skriver han.

Selv om der i øjeblikket foregår en tilpasning på markedet, forventer Mikkel Høegh ikke en årelang tilpasning med blodrøde tal.

»Det kan dog ikke udelukkes, at vi kommer til at se et samlet tilpasning i priserne på mere end ti procent fra toppen. Alene skattereformen af boligskatterne forventes alt andet lige at reducere boligpriserne med ti procent,« skriver han.

Husene har overhalet lejlighederne

Ane Arnth Jensen hæfter sig ved, at priserne nu for første gang siden finanskrisen stiger mere på huse end på ejerlejligheder.

»De seneste mange år er priserne steget markant på ejerlejligheder, mens det ikke er gået lige så stærkt for huspriserne. Den udvikling er vendt nu, og for første gang siden krisen oplever husejerne, at priserne hen over et år har løftet sig lidt mere på huse,« udtaler Ane Arnth Jensen.

At huspriserne stiger mere end prisen på ejerlejligheder på landsniveau, vidner ifølge Mikkel Høegh om, at prisstigningerne på boligmarkedet generelt er bredt funderet.

»Lejlighederne er koncentreret i de større byer, mens tallene for huse i højere grad indikerer udviklingen i hele landet. Vi skal således vænne os til, at det ikke længere er i de store byer, at boligmarkedet løber hurtigst,« påpeger han.

I gennemsnit er huspriserne steget med 0,1 procent fra andet til tredje kvartal – og med 3,6 procent på årsbasis. Ser man på husene i København by, er de faldet med 1,8 procent i tredje kvartal, mens priserne ligger 0,4 procent højere sammenlignet med tredje kvartal 2017.

Familier rykker længere væk

Lidt bedre ser det ud for husejeren i Københavns omegn, hvor de kvartalsmæssige og årlige prisstigninger lyder på henholdsvis 2,5 og 5,4 procent. I Nordsjælland har huspriserne til gengæld taget et dyk på minus 1,8 procent i tredje kvartal, mens de på årsbasis er steget 1,3 procent.

»Efter fire år med store prisstigninger på boliger i og lige omkring landets største byer er prisniveauet blevet så højt, at mange familier ikke længere kan være med. Boligbehovet består dog, så familier på husjagt søger længere væk for at finde en passende bolig, og så rykker prisstigningerne som ringe i vand mod kommuner længere væk fra storbyens centrum,« skriver boligøkonom Mira Lie Nielsen fra Nykredit i en kommentar.

»Det gælder især i København, men også omkring Aalborg, Aarhus og Odense. Derfor er der nu godt gang i huspriserne mange steder i provinsen, mens priserne i storbyerne har mistet momentum,« uddyber hun.