Største årlige prisfald på lejligheder i syv år: »Vi har passeret toppunktet«

For første gang siden 2012 er priserne på ejerlejligheder faldet, når man sammenligner med samme måned året før. Det viser nye januartal fra Danmarks Statistik. Boligekspert Curt Liliegreen ser det som et tegn på, at vi har passeret toppen for denne omgang.

Priserne på ejerlejligheder er for første gang i syv år faldet på årsbasis. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen

2019 begyndte med en prisstigning på ejerlejligheder på 1,8 procent i januar i forhold til december 2018.

Det er første gang siden juni sidste år, at prispilen vender op. Men sammenligner man med januar for et år siden, ser det knap så godt ud for lejlighedsejerne, viser nye tal for ejendomssalg fra Danmarks Statistik.

Priserne på ejerlejligheder er nemlig faldet. Vi skal næsten syv år tilbage i tiden, før vi senest så et prisfald målt på årsbasis. Ifølge Curt Liliegreen, direktør for Boligøkonomisk Videncenter, tyder det på, at boligmarkedet så småt er ved at vende.

»Jeg opfatter det som et tegn på, at vi har passeret toppunktet i den her konjunkturcyklus. Lejlighedsmarkedet er altid det, der går forrest. Det stiger mest, og det er her, det går hurtigst. Så kommer markedet for enfamiliehuse med forsinkelse og sommerhusmarkedet til allersidst,« siger han.

På landsplan er priserne på ejerlejligheder 0,7 procent lavere end i fjor. I Region Hovedstaden er ejerlejlighederne i samme periode faldet med minus 1,0 procent.

»Vi kunne heller ikke blive ved med at have prisstigninger i den størrelsesorden, vi har oplevet. Så det er kun naturligt, at noget af dampen nu går af,« siger Curt Liliegreen.

Ifølge Danmarks Statistik blev en gennemsnitlig ejerlejlighed på landsplan solgt for 2.310.000 kroner i januar mod 2.437.000 kroner i samme måned 2018. I Region Hovedstaden er salgsprisen på en gennemsnitlig ejerlejlighed i samme periode gået fra 2.924.000 kroner til 2.745.000 kroner.

Boligøkonom Mira Lie Nielsen fra Nykredit påpeger i en kommentar, at de nye tal er et tydeligt bevis på den opbremsning i aktiviteten, der i snart et år har præget ejerlejlighedsmarkedet.

»De store prisstigninger er væk, men den fortsat positive samfundsøkonomiske baggrund sørger for, at priserne ikke rasler ned. I stedet ser vi priser, som roligt tilpasser sig det større udbud, og det har nu for første gang i syv år medført et lavere prisniveau end for et år siden,« skriver hun i en kommentar.

Rentefald holder hånden under boligpriserne

Boligpriserne har i årets første måneder fået en saltvandsindsprøjtning i form af rentefald, som aktuelt betyder, at man kan få et 30-årigt realkreditlån med afdrag til en procent i rente.

»Rentefaldet har ikke nået at påvirke tallene for prisudviklingen i januar, men vil fremadrettet virke stabiliserende på udviklingen i ejerlejlighedspriserne. Når de faste renter bliver lavere, så kan boligkøbere købe for mere med den samme indkomst, og derfor vil rentefaldet afbøde det nedadgående pres på ejerlejlighedspriserne, som det større udbud og længere salgstider i øjeblikket giver,« skriver Mira Lie Nielsen.

Hun advarer dog mod at få armene alt for langt op over hovedet.

»Husk lige på, at rentefaldet altså kommer på en negativ baggrund, som har øget risikoen for, at opsvinget i europæisk og dansk økonomi lakker mod enden,« skriver boligøkonomen.

En vending i samfundsøkonomien kan medføre færre beskæftigede og lavere indkomster hos danskerne.

»Så kan det godt være, at lave renter fortsat luner, men fast indkomst og høj jobsikkerhed er mere afgørende for boligmarkedet – og ikke mindst for det følsomme ejerlejlighedsmarked i København – end i forvejen lave renter, som er blevet endnu lavere,« påpeger Mira Lie Nielsen.

Op til fem procent prisfald

Cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Realkredit Danmark hæfter sig ved, at »de københavnske ejerlejligheder stadig holder stand rent prismæssigt«, da de kun er faldet svagt siden maj 2018, og har bevæget sig sidelæns over de seneste måneder.

»Ser vi på de forskellige nøgletal for det københavnske marked for ejerlejligheder, så fortsætter handelsaktiviteten med at falde, salgstiderne stiger svagt og det samme gør prisnedslagene. Alt det indikerer, at der stadig er risiko for faldende priser gennem året,« siger han.

Realkredit Danmark venter fortsat stabile priser til et prisfald på op mod fem procent på københavnske ejerlejligheder over det kommende års tid.

»De primære forklaringer på opbremsningen er de senere års kraftige prisstigninger, som har betydet et relativt dyrt marked, stramninger i låneregler og en høj byggeaktivitet, der har været med til at øge udbuddet af lejligheder til salg,« siger han.

Også Curt Liliegreen tror på stagnerende til svagt faldende lejlighedspriser.

»Det behøver ikke være en langvarig periode, men jeg tror, at vi kommer til at se det gennem 2020 og 2021. Det skulle ikke undre mig, at stigningen på enfamiliehuse også midlertidigt vil ebbe ud igen. Jeg tror ikke på prisfald på enfamiliehuse, men at stigningstakten går ned,« siger han.

På landsplan steg priserne for enfamiliehuse med 2,2 procent i januar 2019 i forhold til samme måned 2018.