Stjernene viser vej til gode investeringer

I slutningen af 2016 reviderede Morningstar metodikken bag stjerneratingen. Det skete for at forøge brugbarheden af ratingen for investorerne i takt med udviklingen i fondsmarkedet.

Nikolaj Holdt Mikkelsen, CFA og chefanalytiker i Morningstar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morningstar Photographer Hanne P
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden 1980erne har Morningstar ratet investeringsforeninger. Først var det amerikanske fonde, men senere kom størstedelen af alle globale fonde til, og i dag rates hovedparten af alle investeringsfonde globalt, herunder også de mange danske fonde.

Stjerneratingen er en kvantitativ vurdering af investeringsfondes historiske præstationer, hvor fondene alt efter præstationer tildeles fra en til fem Morningstar-stjerner. De bedste ti pct. tildeles fem Morningstar-stjerner, og de dårligste ti pct. må nøjes med én stjerne. To, tre og fire stjerner fordeles imellem midtgrupperne, hvor tre stjerner kan betragtes som en middelmådig fond. 35 pct. af alle fonde tildeles tre stjerner, så der er relativt færre fonde i yderpunkterne, som er udtryk for de bedste henholdsvis dårligste præstationer.

Tildelingen af ratingen sker inden for fondenes respektive investeringsområde. Præstationer i en fond der investerer i danske aktier vurderes op mod andre fonde, som også investerer i danske aktier. Tilsvarende vurderes fonde med fokus på f.eks aktier fra emerging markets ligeledes op mod andre fonde, som også har dette fokus. På den måde er ratingen ikke påvirket af, hvordan ­ f.eks. emerging markets udvikler sig over for danske aktier, men er i stedet udtryk for, hvor skrappe investeringsfondene er inden for deres respektive investeringsfokus.

Hovedelementer i metodikken er afkast og omkostninger, hvor stjernerne belønner fonde med gode historiske afkast og straffer dem med dårlige afkast. Men man bør være opmærksom på, at præstationer i gode fonde kan udvandes over tid, ligesom præstationer i dårlige fonde forhåbentlig forbedres som følge af tiltag eller andre initiativer hos investeringsforeningen.

Afkast beregnes efter fondenes løbende omkostninger og fonde med lavere omkostninger vil derfor alt andet lige opnå en fordel, når stjerner tildeles, medmindre høje omkostninger udmønter sig i tilsvarende højere afkast og gerne mere til.

Ud over afkast og omkostninger vil fonde med relativ lavere risiko også være bedre stillet, når stjernerne skal uddeles. Risiko i stigende markeder tynger dog mindre i tildelingen end risiko forbundet med faldende markeder, da denne tilgang ofte er i tråd med, hvordan mange investorer tænker. De kan forlige sig med en vis risiko, så længe formuen yngler, men kun i mindre grad, når det giver kurssmæk.

Formålet med ratingen er at hjælpe investorerne med at træffe investerings­beslutninger. Stjernerne kan være et godt udgangspunkt, men tro ikke, at de kan forudsige kortsigtede præstationer, men de vil ofte være et bedre udgangspunkt for fondsanalyse end netop de kortsigtede afkast, som mange erfaringsmæssigt baserer investeringsbeslutninger ud fra.

Stjernerne kan med andre ord ikke stå alene, erstatte en investeringsrådgiver eller betragtes som et sølvfad. Men ratingen og stjernerne guider investorerne i retning af fonde med mindre risiko, færre omkostninger, lavere omsætningshastighed, bedre afkast og større kontinuitet i investeringsteamet.

Morningstars kvantitative fondsrating er med tiden blevet forbedret, revideret og videreudviklet, og i november sidste år gennemførte Morningstar en ny justering. Det gjorde vi for at tage højde for udviklingen i markedet og dermed forøge brugbarheden af ratingen for investorerne.

I den hidtidige beregning af det risiko­justerede afkast, der dannede grundlag for ratingen, blev der taget højde for fondenes maksimale købs- og salgsomkostninger. Det risikojusterede afkast blev reduceret med disse to omkostninger, der traditionelt er betaling for bl.a. rådgivning af investorerne og distribution.

Vi ser imidlertid en stigende tendens, at mange investorer betaler for rådgivning på andre måder end via disse to omkostninger. Herhjemme har f.eks. mange fonde i løbet af 2015 og 2016 reduceret netop disse omkostninger markant, da betalingen i stedet opkræves på anden vis.

Med den hidtidige metodik blev betalingen dog kun »opfanget« via disse omkostninger. Derfor kunne investorernes valg af, hvordan betaling for rådgivning skulle ske, give en utilsigtet afsmitning på fondes opnåede antal ­Morningstar-stjerner.

Derfor er købs- og salgsomkostninger blevet fjernet fra beregningen for at imødekomme brancheudviklingen.

Historisk har danske fonde haft en fordel ved tildelingen af Morningstar-­ratings. Men da købs- og salgsomkostninger nu er ude af beregningen, nyder danske fonde ikke længere gavn af denne strukturelle forskel.

Den første rating efter ændringen viste dog, at Danmark som helhed fortsat lå lunt i feltet sammenlignet med fonde fra andre europæiske lande. Det danske ratingsnit er stadig højt og kun overgået af Holland og – modsat tidligere – nu også det finske fondsudbud. Det er dog nyt, at Danmark hverken er etter eller toer på ranglisten over de europæiske lande. Vi skal helt tilbage fra før sommeren 2011, hvor det danske fondsudbud senest var placeret som tredjebedst. Nyeste rating viser dog, at Danmark igen er kravlet forbi Finland.