Stigende renter vælter ikke boligmarkedet

Alt i sol og måne tyder på stigende renter. Men Realkreditforeningen frygter ikke for boligmarkedet.

Der er ikke en klar sammenhæng mellem renter og boligpriser, vurderer Realkreditforeningens direktør Karsten Beltoft, Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om der kommer højere rente på lånet til boligen, behøver det ikke betyde, at det går galt på boligmarkedet. Det vurderer Realkreditforeningens direktør Karsten Beltoft.

- Sammenhængen mellem renter og boligpriser er ikke så klar, som det af og til fremstilles, siger han og fortsætter:

- Man skal huske på, at renten som regel stiger, fordi økonomien har det godt, og arbejdsløsheden er lav. Den negative effekt kommer ikke isoleret men følges af positive effekter.

Det er frygten for nye prisfald på boliger, der tynger. Stiger renten samtidig med at indkomster, skatter og boligpriser holdes uændrede, så vil boligbyrden stige. Efterspørgslen svækkes, og prisudviklingen dæmpes.

Men effekten er relativt begrænset selv ved en ret markant rentestigning. Beregninger fra Nordea viser, at selv en markant rentestigning kun giver en forholdsvis ville virkning på købernes økonomi på 3-5 procent af den disponible indkomst.

Samtidig anfører Realkreditforeningen, at man sjældent ser renten stige uafhængig af den almindelige konjunktursituation. Renten stiger typisk, når økonomien går godt.

Når mange venter stigende renter i de kommende år, hænger det ikke mindst sammen med, at de også forventer højere indkomster og lavere ledighed. Og det vil være gavnligt for boligmarkedet.

/ritzau/