Stigende grundskyld til lejerne – en fortjeneste til ejeren

Ejerne af fredede bygninger er fritaget fra stigende grundskyld, men de har alligevel lov til at sætte huslejen ekstra op, når grundskylden stiger på andre bygninger.

Kirsten Nissen, formand for beboerrepræsentationen i Dronningegården. Den voldsomt stigende grundskyld i hovedstadsområdet rammer ikke kun ejerboligerne. Den fører også til stigende husleje for lejerne, der i modsætning til boligejerne ikke har mulighed for at gøre indsigelser. Foto: Nikolai Linares
Læs mere
Fold sammen

De 147 lejligheder i ejendommen Dronningegården i Københavns centrum ligger alle i en fredet bebyggelse. Det betyder, at bygningens ejer er friholdt fra den stigende grundskyld, der i disse år ellers rammer hovedstadsområdet med hård kraft.

Skattelovgivningen giver mulighed for at fritage ejere af fredede bygninger for grundskyld, men lejerne i bygningerne kan alligevel ende med en regning, når grundvurderingerne skyder i vejret. Selv om udlejeren ikke selv betaler grundskyld, må man nemlig gerne opkræve stigende ejendomsskatter fra lejerne, når grundskylden stiger.

De 147 lejere i Dronningegården har alle oplevet betydeligt stigende grundskyld de seneste år, og formanden for bebyggelsens beboerrepræsentation, Kirsten Nissen, undrer sig over reglerne.

»Jeg synes, at det er meget besynderligt, at vi som lejere skal betale stigende grundskyld, når vores ejer ikke oplever en stigning. Vores ejer følger jo blot reglerne, men jeg synes, at lovgivningen er forkert,« siger Kirsten Nissen.

I Dronningegården er grundskylden til lejerne steget med knap 14 procent over to år fra 1,18 mio. kr. for hele ejendommen i 2011 til 1,34 mio. kr. i 2013. Der er samtidig udsigt til betydelige stigninger de kommende mange år, da grundvurderingerne er steget voldsomt i hele København.

»Man taler aldrig om lejerne i forbindelse med grundskyld. Det er egentlig lidt pudsigt, for vi betaler skam også grundskyld via huslejen,« siger Kirsten Nissen.

Hun betaler 12.600 kr. i månedlig husleje for den 113 kvadratmeter store lejlighed i Indre By. Et acceptabelt beløb for 68-årige Kirsten Nissen, der er tidligere forbundsformand for Socialpædagogernes Landsforbund. Hun ser dog store principielle problemer ved den stigende grundskyld, der går direkte over i huslejen.

»Det bør kun være reelle udgifter for ejeren, der kan føres videre til lejerne. Det er det jo ikke i vores tilfælde, hvor den stigende grundskyld blot fører til en ekstra fortjeneste for ejeren,« siger Kirsten Nissen.

Minister for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen, medgiver, at reglerne ved første øjekast kan virke besynderlige, men han afviser alligevel at ændre lovgivningen. Muligheden for at opkræve mere i husleje, når grundskylden stiger, handler nemlig om at kompensere ejere af fredede ejendomme for de ofte store vedligeholdelsesudgifter på ejendommene.

»Reglen i lejeloven sikrer, at pengene faktisk kommer ind. Det kan måske virke lidt ulogisk, men det er så at sige den mindst ringe måde, man kan gøre det på,« siger Carsten Hansen.