Stigende grundpriser giver mangeårigt skattesmæk

De stigende grundpriser betyder højere beregningsgrundlag for grundskyld og dermed en højere regning til boligejerne.

Foto: Martin Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Torsdag offentliggjorde SKAT nye ejendomsvurderinger på kommuneniveau. Det er ifølge Nordea chok-læsning for mange boligejere.

- Vurderingerne viser nemlig, at boligejerne mange steder i landet kan se frem til en markant stigning i deres grundskyld (ejendomsskat) ikke blot til næste år, men mange år ud i fremtiden, skriver Nordea i et notat.

De stigende grundpriser betyder højere beregningsgrundlag for grundskyld og dermed en højere regning til boligejerne. Officielt er grundskylden omfattet af skattestoppet. Der dog ikke tale om et decideret loft men blot et loft over hvor meget, skatten må stige fra år til år. Det er altså i højere grad tale om en udligning.

Årsagen, til at boligejernes i øjeblikket skubber en skatteregning foran sig, er, at grundpriserne er løbet procentvist hurtigere i vejret, end hvad grundskyldsregningen maksimalt må stige. Hovedreglen er, at kommunerne samlet set højst må lade grundskylden stige med mellem 3-7 pct. årligt.

Da SKAT torsdag offentlig tallene, steg grundværdierne på landsplan nemlig med 5-10 pct. Nogle steder i landet var stigningerne dog helt oppe på over 60 pct. bl.a. på Frederiksberg, i Gentofte, Gladsaxe og Herlev. Det kommer derfor til at tage nogle år før puklet visse steder i landet er udjævnet.

- Historiens gode nyhed er, at skattehammeren ikke rammer med fuld kraft her og nu pga. skatteloftet mens historiens dårlige nyhed er, at de fleste boligejere til gengæld er sikret en skattestigning - ikke bare næste år, men mange år ud i fremtiden, skriver Nordea i et notat.