Stigende gaspriser: Sådan rammer Ukraine-krisen din varmeregning

Hvis dit hus er koblet på naturgasnettet, kan du til næste vinter se frem til en energiregning på størrelse med den, du har betalt denne vinter. Ifølge en række eksperter har den nylige russiske invasion i det østlige Ukraine fyret op for den trykkede situation, og det afspejler sig i energipriserne. Se, hvordan det rammer din kommune.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, har fået kritik af en række vestlige lande, herunder Danmark. EU vil vedtage sanktioner, og USA har varslet sanktioner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yuri Kochetkov/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag aften indledte Rusland det, som russerne selv kalder en »fredsbevarende mission«, men som USA omtaler som en »invasion«, da de indsatte militære styrker i to østukrainske provinser. Og Vestens anspændte forhold til Rusland kan lægge yderligere pres på de allerede hårdtprøvede naturgaspriser, vi har set de seneste måneder.

»Med den seneste dags udvikling er prisen steget med over ti procent på de lange kontrakter,« siger Kristian Poulsen, prisanalytiker hos interesseorganisationen Dansk Energi.

Mange danskere har allerede måttet sluge en ekstra stor varmeregning denne vinter, og når nu foråret er på vej, kan det for mange husstande lette på regningen. Men måske lurer der en grim overraskelse forude. For hvis vi ser frem mod næste vinter, kan konflikten betyde, at de høje priser fortsætter.

»Nu forventer markedet fortsat høje priser hele vejen igennem næste vinter og så et prisfald til foråret 2023,« siger Kristian Poulsen.

Rammer skævt

Selvom det stadig er uvist, hvordan konflikten kommer til at udvikle sig, er energiselskaberne ved at opkøbe gas, som bliver leveret senere på året. Og de priser ligger allerede ligeså højt som de priser, vi har set vinteren igennem.

»Til næste vinter ligger naturgaspriserne marginalt under det niveau, vi har nu. Vi taler om ekstraregninger i omegnen af 1.500 til 3.000 kroner om måneden for nogle familier,« siger Louise Aggerstrøm, chefanalytiker hos Danske Bank.

De øgede priser kommer til at ramme danskerne helt forskelligt, og flere faktorer spiller ind. Særligt i Københavns omegnskommuner er en stor del af husstandene tilkoblet gasnettet – i Dragør Kommune er det 70 procent af husstandene, mens der i København og Frederiksberg Kommune samlet set er én husstand. Som Louise Aggerstrøm beskriver det:

»Forskellen på, om du har et gasfyr eller ej, kan afgøre, om du oplever økonomisk fremgang i år, eller om du ikke gør.«

Desuden afhænger det af, om man betaler en variabel eller en fast pris. Kunder, som får leveret gas til en variabel pris, der følger markedsprisen, kan mærke det med det samme, mens det endnu er uvist, hvornår prisstigningerne vil ramme kunderne, som betaler en fast pris.

Ingen frygt for mangel

Hos energiselskabet SEAS-NVE er der ikke frygt for, at de danske gaslagre løber tom, og at der kommer mangel på gas.

»Lige nu forventer vi ikke, at der kommer mangel på naturgas, og gaslagrene vil stille og roligt begynde at komme op igen, særligt når forbruget falder,« siger Jack Kristensen, funktionschef hos SEAS-NVE.

Louise Aggerstrøm pointerer, at man også har mulighed for at sejle gas ind andre steder fra, ligesom vi også kan få det leveret fra Tyskland og Norge:

»Ikke at det er særligt godt for prisen.«

SEAS-NVE er løbende i dialog med deres kunder om alternative løsninger, og den seneste tid har de fået flere henvendelser fra kunder, som er i tvivl om, hvorvidt deres nuværende naturgaskontrakt er den optimale løsning for dem. De kan være interesseret i en omlægning fra variabel til fast pris, eller det kan være, at de vil skifte til en anden energiform. Jack Kristensen slår fast, at det ikke er den rigtige løsning at »gamble«, når man skal vælge den faste eller variable løsning.

»Er du i en stram situation rent økonomisk og har ikke har råd til for mange udsving, så er en fast pris altid at foretrække,« siger han og fortsætter:

»Har du noget luft i økonomien, så kan der være en idé i at ‘satse’ lidt, så man kan få en gevinst, hvis priserne falder.«

Udfasningen af naturgas

Selvom meget er usikkert, er der dog allerede en vigtig ting, som har ændret sig i forhold til vurderingen af gaspriserne.

»Hvis du havde spurgt mig for to måneder siden, så havde jeg nok sagt, ‘jamen det er midlertidigt, og der kan ske alt muligt’,« siger Louise Aggerstrøm, som nu selv mener, at priserne ikke kommer til at falde lige foreløbig på grund af Ukrainekrisen.

Både hos Dansk Energi og SEAS-NVE lyder opfordringen, at lige nu giver det god mening for de fleste at udfase husholdningens brug af gas.

Lige nu kan det godt give mening at skifte til en varmepumpe i forhold til energiregningen, men der er ingen garantier for, at det altid er billigere. Der er ikke noget, der er skrevet i sten,« siger Kristian Poulsen fra Dansk Energi, der i høj grad også lægger vægt på klimaaspektet:

Også før krisen var det en klar anbefaling, at vi skal af med naturgasfyrene. Det er en af de lavthængende klimafrugter. Derudover er det kun blevet tydeligere, at der er en fordel i at se sig om efter alternativer.«

Forskellige løsninger

Louise Aggerstrøm kan ikke komme med én løsning, som vil være den bedste for alle husholdninger. For langt størstedelen er der dog en gevinst at hente ved at omlægge til andre energiformer, hvis man på nuværende tidspunkt er koblet på gasnettet.

»Hvis du har mulighed for at koble dig på fjernvarmenettet, eller hvis du har mulighed for at omlægge til varmepumpe, så er det da helt sikkert et regnestykke, som peger mere til fordel for at få det skiftet ud.«

Der er ofte en ekstraregning forbundet med at skulle lave sådan en omlægning, og det er ikke en mulighed for alle husstande at gøre det.

»Hvis du skal nedlægge dit gasfyr og etablere en varmepumpe, er der nogle omkostninger forbundet med det – jeg har hørt et beløb mellem 70.000 og 120.000 kroner,« siger Jack Kristensen fra SEAS-NVE.

Derudover er der enkelte fjernvarmeværker, som til dels bruger gas til at producere energi, og hvis man omlægger til sådan et, så er der ikke den store gevinst at hente. Ifølge Louise Aggerstrøm er cirka 40.000 husstande tilkoblet den slags fjernvarmeværk.