Statistisk talbrøler forværrer boligkrise

Danmarks Statistik har løbende givet for negative meldinger om boligmarkedet, og det har været med til at skade et skrøbeligt marked, siger boligøkonomer.

Foto: Martin Ballund
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De månedlige boligtal, som Danmarks Statistik har leveret siden årsskiftet, er misvisende.

I gennemsnit er der blevet skudt 2,1 pct. for lavt, når Danmarks Statistik har taget temperaturen på boligmarkedet, og når det er gået værst for sig, så har fejlskuddet i en enkelt måned været på 3,4 pct, skriver Børsen.

Det har skadet et boligmarked, der i forvejen er skrøbeligt, lyder det fra flere sider.

"Man kan risikere, at det bliver en selvopfyldende profeti, når man måned efter måned får at vide, at boligmarkedet får det dårligere og dårligere," siger cheføkonom Frederik I. Pedersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd til Børsen.

Samme melding kommer fra Troels Theill Eriksen, der er cheføkonom i Dansk Ejendomsmæglerforening.

"Det brager ud i medierne om, at det hele er skidt, og på den måde får tallene lov til at sætte en dagsorden, som ikke er heldig. Og når korrektionerne kommer, er der ingen, der lægger mærke til dem," siger han.

"Hvis vi havde kendt de rigtige tal til at starte med, så havde vi talt om boligmarkedet på en helt anden måde," siger han til Børsen og kalder desuden justeringerne for "kraftige korrektioner".

Tidligere udkom tallene kun hvert kvartal, men efter pres fra Danmarks Statistiks kunder blev det ændret til månedlig basis. Det har blandt andet også betydet, at tallene kun baserer sig på 70 pct. af handlerne. Hos Danmarks Statistik er man godt klar over, at tallene ikke er tilfredsstillende.

"Vi er godt klar over, at vi har et problem. Lige nu gør vi alt, hvad vi kan, for at analysere det," siger afdelingsdirektør i Danmark Statistik Karin Ravn til Børsen.

Hun afviser dog, at Danmarks Statistik skulle stoppe med at offentliggøre tallene eller have haft en testperiode, inden de blev sendt ud første gang.