Staten bliver stævnet i tinglysningssag

Striden om den digitale tinglysning ender nu i retten. Tusinder af boligejere stævner staten for store tab.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Balladen om forsinkelserne med den digitale tinglysning, som skulle gøre livet lettere og hurtige ved bolighandler, ender nu i retten.

Det er foreningen Gruppesøgsmål.nu, der er stiftet af Danske Boligadvokater, som fredag indgiver stævning mod staten. - Vi nærmer os to-årsdagen for lanceringen af den digitale eller måske nærmere den fatale tinglysning i 2009, siger Jan Schøtt-Petersen, formand for Danske Boligadvokater.

Målet med den digitale tinglysning var at reducere tinglysningstiden til under de 10 dage, det gennemsnitlig tog, før Domstolsstyrelsen lancerede den nye løsning. Men der gik mere end 16 måneder, før Domstolsstyrelsen levede op til målsætningen. Og det er de mange tab ved køb, salg eller omkonvertering af lån, som mange danskere oplevede, Danske Boligadvokater vil have retten til at tage stilling til.

Det er advokat Morten Samuelsson, som skal føre sagen for foreningen, der repræsenterer mange tusinde boligejere. - Det principielle i denne sag er, at staten ikke bare kan iværksætte et nyt system uden at teste og sikre sig mod fejl, som kan få store økonomiske konsekvenser for de borgere, som rammes, siger han.

Sagen skal afgøre, om det offentlige skal betale erstatning over for private boligejere, som i forbindelse med indførelsen af såkaldt digital tinglysning blev udsat for forsinkelser. Gruppesøgsmål.nu fik i april i år bevilget fri proces af Civilstyrelsen til sagen.

/ritzau/