Spind guld på at sænke dit energiforbrug

Du kan finde masser af skjulte skatte ved at gå på jagt efter energibesparelser i boligen enten på egen hånd eller med en energi-rådgiver ved din side.

Energirådgiver Bo Halm Andersen tjekker isoleringslaget på familien Goffmann og Olesens loft. Foto: Erik Refner Fold sammen
Læs mere

De fleste ved godt, at der er penge at spare ved at skrue ned for forbruget af vand, varme og el. Alligevel bliver mange lidt overraskede, når der kommer tal på bordet, der f.eks. viser, hvad det koster at bruge tørretumbleren to gange om ugen. Alene ved simple adfærdsændringer i hverdagen kan en gennemsnitlig familie reducere energiregningen med omkring 15-20 pct. om året, vurderer Bolius, der er et uvildigt videncenter for boligejere. Det kan være ved at tage et lidt kortere bad om morgenen, skrue en grad ned for radiatoren, hænge tøjet til tørre i det fri og hive mobilopladeren ud af kontakten, når man ikke bruger den. Og samtidig med, at det luner i pengepungen, gør man også noget godt for miljøet.

For hovedparten af danskerne er det dog sekundært, selv om vi ynder at se os selv som et grønt folkefærd, påpeger Jeanette Mikkelsen, fagekspert i Bolius.

»Det med at slå på, at man miljømæssigt gør en god gerning, er fint for nogle. Men for de fleste er det pengene, der rykker,« siger hun.

Også Louise Hahn, privatkundedirektør i energikoncernen DONG Energy, understreger, at det er vanskeligt at bruge miljøet som incitament til at få folk til at ændre adfærd.

»Vi kan se i vores kundeanalyser, at stort set alle danskere gerne vil have en lavere energiregning. Ud af dem er der måske 15-25 pct., der har en mere miljøorienteret tankegang – altså at vi skal spare på energien for at passe på miljøet,« siger hun.

Derfor har DONG Energy valgt pengene som omdrejningspunkt i en omfattende kampagne under navnet »Projekt få en lavere energiregning«, der blev skudt i gang i januar. Formålet er blandt andet at gøre folk mere bevidste om, hvor mange penge de bruger på el, varme og vand.

»Hvis vi gik ud med et rent koncept om at spare på energien, vil det ikke have samme relevans, da mange er mere interesserede i at spare på regningen,« siger Louise Hahn.

På dongenergy.dk kan kunderne bl.a. gå ind og beregne deres energiforbrug og finde en lang række gode råd til, hvordan man kan skære ned på det. DONG har desuden udviklet app’en »Min energi«, som alle kan hente og bruge til løbende at følge med i deres energiforbrug. Den har også en funktion, hvor man kan beregne sit standby-forbrug, hvor de fleste kan hente en del.

Ifølge Jeanette Mikkelsen er det en rigtigt god idé at følge med i sit forbrug. Når det kommer til de små ændringer i hverdagen, er det nemlig vigtigt, at vi hele tiden bliver mindet om det.

»I bund og grund handler det om, at man skal synes, at det er sjovt, og at man kan se, at det flytter noget. Samtidig skal det helst være nemt,« siger hun.

Fageksperten anbefaler, at man benytter forskellige målesystemer – f.eks. til at måle vandforbruget i badet. På den måde kan man også gøre det til en konkurrence i familien, hvem der kan spare mest, eller hvor meget man i fællesskab kan spare. Et andet fif er at bruge elspareskinner eller kontakter, hvor man kan slukke alt i huset på én gang – inkl. alle de elektriske apparater på standby.

For de ihærdige er det værd at overveje at få gennemgået sin bolig af en energirådgiver, der kommer med konkrete anbefalinger til, hvor det bedst kan betale sig at sætte ind. Det koster ifølge DONG Energy mellem 1.300-5.000 kr. afhængigt af, hvor omfattende det er.

Et løbende toilet koster dyrt

Jeanette Mikkelsen understreger, at der er stor forskel på danskernes energiforbrug og dermed sparepotentialet. For nogle vil der kun være få hundrede kroner at hente om året, mens andre kan spare op mod 30.000 kr. Men det afhænger meget af boligens stand, og om man er villig til at investere i energiforbedringer. Et løbende toilet kan f.eks. hurtigt løbe op i en ekstra regning på 10.000 kr. om året.

For at opnå den helt store besparelse er der altså tale om den helt store tur, hvor man f.eks. skifter oliefyret ud med en mere energivenlig varmekilde, efterisolerer boligen, køber nye hårde hvidevarer og i det hele taget sparer på energien, hvor spares kan.

Ifølge fageksperten er penge dog ikke alt.

»Jeg tror, at vi bliver nødt til at se på energirenoveringer med lidt andre øjne. Hidtil har der været meget fokus på, at det skal være rentabelt. Men det er i høj grad også et spørgsmål om øget komfort, hvor man f.eks. slipper for træk og kolde vægge,« siger Jeanette Mikkelsen, der mener, at danskerne generelt er blevet mere bevidste om at spare på energien de senere år.