Sparer du nok op til pension? - Eller for meget?

Hver tredje over 40 år sparer for lidt op til pension, mens hver tredje mellem 20-30 år sparer for meget op, viser en opgørelse fra Danica Pension. Se her, hvor længe og hvor meget du skal spare op for at opretholde en fornuftig levestandard.

Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godt en halv million danskere mellem 40-60 år går ifølge tal fra Danica Pension en fattig alderdom i møde. Det svarer til lidt over en tredjedel. Til gengæld sparer 37 pct. af de unge mellem 20-30 år for meget op, mens de 30-40-årige er bedst til at ramme plet.

»Det er tankevækkende, at så mange over 40 år ikke sparer nok op til pension. Udfordringen for mange er, at de løbende ikke får tjekket, om opsparingen er stor nok til at give tryghed i alderdommen,« siger Jens Christian Nielsen, cheføkonom i Danica Pension.

Undersøgelsen er baseret på svar fra de 30.000 af Danicas ca. 600.000 kunder, der har gennemført et såkaldt 'Pensionstjek' på selskabets hjemmeside. Det går ud på, at man logger ind med NemID og besvarer en række spørgsmål om ens livssituation og privatøkonomi. Derefter får man at vide, om opsparingen er rød, gul eller grøn - altså om man ligger under, over eller indenfor det indbetalingsniveau, Danica anbefaler.

Hver anden rammer skiven

Hvis man vil opretholde en uændret levestandard i den tredje alder, kræver det ifølge Danica, at man har en indkomst på ca. 80 pct. af det, man havde i arbejdslivet. At man kan nøjes med 80 pct. skyldes, at en del udgifter som f.eks. transport og a-kasse falder bort, når man går på pension.

Pensionsekspert Hans Peter Christensen, direktør i rådgivningsfirmaet Uvildige.dk, understreger, at det er vanskeligt at komme med tommelfingerregler for, hvor meget man bør spare op, da det afhænger af flere faktorer.

»Hvis ens udgifter er nogenlunde lige så store, når man går på pension, lyder det fornuftigt nok med 80 pct. Men er udgifterne kun det halve af i dag, fordi man har betalt boliglånet ud og købt sin bil kontant, er det måske ikke nødvendigt at spare så meget op,« siger han.

Men ifølge Danica er der altså tale om potentielt 550.000 danskere mellem 40-60 år, der ikke sparer nok op. Omvendt er der ca. 230.000 danskere i samme aldersklasse, der sparer for meget op.

»For os er det afgørende, at vores kunder sparer rigtigt op, hverken for lidt eller for meget,« siger cheføkonomen.

Alligevel er det kun godt hver anden af de 30.000 i undersøgelsen, der rammer skiven. Blandt de 20-30-årige sparer 11 pct. for lidt op, mens det gælder 36 pct. i aldersgruppen 50-60 år. Blandt dem på 30-40 år har 60 pct. en grøn ordning, 20 pct. ligger over og 20 pct. ligger under. Så snart vi når op over 40 år, vokser andelen af ordninger i rød markant.

Kommer for sent i gang

Ifølge Danica er en af forklaringerne på, at så mange over 40 år sparer for lidt op, at de kort og godt kommer for sent i gang. Og det kan være svært at få indhentet i den sidste del af arbejdslivet.

»En sen start på opsparing kan betyde, at du skal spare mange tusinde kroner mere op hver måned for, at det i sidste ende skal sikre tryghed for forbrugsmulighederne i alderdommen. Derfor er det vigtigt at gøre sig overvejelser om pension så tidligt i karriereforløbet som muligt,« siger Jens Christian Nielsen.

Han har beregnet, hvor stor betydning det har for den årlige indbetaling, hvornår man kommer i gang. En 25-årig, der går på pension som 68-årig, skal årligt indbetale 16.000 kr. for at få en livsvarig pension på 100.000 kr. Men begynder man først at spare op som 40-årig, skal der indbetales det dobbelte, altså 32.000 kr.

Desuden har pensionsalderen også stor betydning for, hvor meget der skal lægges til side. Hvis personen, der først begynder at spare op som 40-årige, vælger at gå på pension som 65-årig, skal der i stedet for 32.000 kr. om året indbetales 41.000 kr.

Får ikke justeret op

»Udfordringen kan især være stor for dem, som ikke er tilknyttet en arbejdsgiverordning. Det kan være selvstændige eller privatpersoner, som selv skal tage initiativ til at spare op. Mange vælger måske at udskyde opsparingen til pension til et tidspunkt senere i livet. Men der kan det vise sig at være for sent,« siger cheføkonomen.

Han peger desuden på, at en del ikke får justeret indbetalingerne i takt med, at karrieren skrider frem og de får mere i lønningsposen.

I dag har rigtig mange en arbejdsmarkedspension. Dermed er man sikret en fast månedlig indbetaling til pension. Typisk betaler arbejdsgiveren to tredjedele, mens man selv bidrager med den sidste tredjedel.

Og spørger man Hans Peter Christensen, er det for manges vedkommende tilstrækkeligt, hvis der bliver indbetalt mellem 12-18 pct. af ens løn.

»Igen afhænger det både af ens øvrige økonomi og forventninger til pensionisttilværelsen. Har man store drømme om jordomrejser, skal man måske bruge det dobbelte. Men har man friværdi i huset på 5 mio. kr., kan man sikkert nøjes med markant mindre,« siger han.

Jens Christian Nielsen påpeger dog, at den samlede procentdel meget vel kan være for lav, hvis man f.eks. har fået lønforhøjelse eller et ny job med en bedre hyre. For jo mere man tjener, desto større bør andelen være, da f.eks. modregning i de offentlige ydelser er indkomstbetinget, forklarer han.

(Klik på nedenstående link og se Danicas bergeninger for, hvor meget du skal spare op til pension i procent af din løn)

»Er bidragsprocenten på dine pensionsindbetalinger for lave, skal du sørge for at øge dit eget bidrag. Alternativt kan du vælge at udskyde din pensionsalder med et par år. Det vil også bidrage en hel del til din opsparing,« siger han.

Så ofte skal man tjekke pensionen

Danica anbefaler, at man tjekker sin pensionsopsparing én gang om året. For en del er det ikke et spørgsmål om at skulle øge indbetalingerne - men at omfordele dem, så man måske indbetaler mindre til selve pensionen og mere til de forsikringer, der indgår i ordningen - som f.eks. en livsforsikring og dækning for tab af erhvervsevne.

Man bør som minimum give pensionen et serviceeftersyn, når der sker store ændringer i livet. Det kan være, at man bliver gift eller skilt, får børn, nyt job, ny bolig eller arver en masse penge.

Danicas 'Pensionstjek' kan kun benyttes af selskabets kunder. Men flere af de andre pensionsselskaber har også udviklet særlige værktøjer, hvor kunderne via deres hjemmesider kan se, om de sparer nok op. Eksempelvis har PFA 'Pensionstallet', mens SEB's kunder kan benytte 'e-Pensionstjek'. Og ellers kan man altid ringe til sit selskab og bede om en gennemgang af ens ordning.