Spar penge på julegaverne i Sverige

Det er blevet markant billigere at handle i Sverige, så der kan være penge at spare på julegaverne ved at tage en tur over sundet.

Arkivfoto. Det er blevet markant billigere at handle i Sverige, så der kan være penge at spare på julegaverne ved at tage en tur over sundet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen

Hvis du alligevel planlægger en dagstur til Malmø for at spise köttbullar og smörgåsbord, kan der være penge at spare ved at købe julegaverne samtidigt.

Den svenske krone er lav, og derfor er det blevet billigere at handle i Sverige. I slutningen af 2015 kostede 100 svenske kroner 81,22 danske kroner, men i dag koster 100 svenske kroner blot 75,73 danske kroner ifølge Nationalbanken.

- Hvis man pønser på at tage en hyggelig weekendtur til Malmø, kan det bestemt betale sig at købe sine julegaver i Sverige. Men man skal selvfølgelig tage højde for, hvad en togbillet eller en køretur over Øresundsbroen koster, siger Louise Aggerstrøm, privatøkonom i Danske Bank.

En returbillet med toget til Malmø fra København koster omkring 180 kroner.

Louise Aggerstrøm anbefaler, at man gør lidt hjemmearbejde, før man tager afsted. Lav en indkøbsliste over de gaver, du skal købe, og undersøg, hvad priserne er i Danmark. Så har du et solidt grundlag for at sammenligne priserne på de samme varer i Sverige.

- Man kan ikke blindt regne med, at alle varer er billigere i Sverige. Så lidt research hjemmefra gør det nemmere at overskue, om der reelt er en besparelse at hente, siger Louise Aggerstrøm.

Et par herrejeans fra det populære svenske mærke Acne koster for eksempel 1595 kroner i Danmark. I Sverige koster bukserne 1695 sek svarende til 1287 danske kroner.

En sort aftenkjole fra mærket Fillipa K koster 2600 kroner i Danmark. I Sverige koster den samme kjole 2900 sek svarende til 2200 danske kroner.

- Det er ofte mærkevaretøj og elektronik, som danskere tager til Sverige for at købe for at få en besparelse, siger Camilla Ferm Fischer, projektleder hos VisitSweden.

Man kan også udnytte den lave valuta ved at handle på nettet, selv om man skal tage højde for, at der kommer udgifter til fragt oveni prisen.

Men hvis man gerne vil gøre en dag ud af det, kan man glæde sig over, at det også er billigere at gå ud at spise i Sverige. Ifølge Camilla Ferm Fischer koster en almindelig frokost i Sverige mellem 50 og 65 kroner på en hverdag, og i weekenden ligger priserne normalt mellem 70 og 80 kroner.

Fakta: Flere eksempler på svenske julegavepriser:

- Hvis du vil give parfume i julegave, kan du købe en Viktor & Rolf Flowerbomb, 50 milliliter, i Matas for 725 danske kroner. Den samme parfume koster 627 danske kroner i Sverige via webbutikken Kicks.se.

- Hvis der skal brætspil under juletræet, koster spillet "Cluedo" 449 kroner i Toys "R" Us, mens det i Sverige koster 380 danske kroner.

- En Ford-boremaskine fra Harald Nyborg koster 398 kroner i Danmark, mens den koster 303 danske kroner i Sverige.

Kilde: Danske Bank for TV2.